Film

FILM: YRKE - REPORTER, MED JACK NICHOLSON, MARIA SCHNEIDER M.FL.

Death of a weapen-salesman

Professione: Reporter. Regi: Michelangelo Antonioni, Italia/Frankrike/Spania, 1975. Manus: Michelangelo Antonioni, Peter Wollen og Mark Peploe. Foto: Luciano Tovoli. Musikk: Ivan Vandor. Medv: Jack Nicholson, Maria Schneider, Jenny Runacre, Ian Hendry m.fl. Spansk, engelsk, tysk og fransk tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 2 t 5 min.

Yrke: Reporter
TV-reporteren David Locke er lei av både ekteskap og yrke. Under et opphold i den arabiske ørkenen benytter han anledningen til å skifte identitet med den mystisk avdøde Mr. Robertson. Med notisboken full av hemmelige avtaler bærer det tilbake til Europa, med Maria Scneider som mystisk reisefølge. Intetanende blir han dratt inn i våpensmugling med kontakter i den tredje verden.

Yrke: Reporter har en intrige som en thriller, men mer grunnleggende reiser filmen spørsmål om menneskets eksistensielle situasjon. Også i denne filmen kommer Antonioni inn på temaer som fremmedgjøring og meningsløshet, formidlet med det dvelende, registrerende og vakre filmspråket som preget hans tidlige 1960-talls-produksjon. Fortelleteknikken er ikke dramatiserende, og spenningen drives av en irrasjonell og uhåndgripelig frykt. Regissøren har gått videre til bruk av objektivt kamera, i den forstand at kamera ikke representerer karakterenes subjektive synsvinkel. Her opererer kamera tilsynelatende på egenhånd, alltid observerende og søkende, og karakterenes desorientasjon forsterkes og smitter over på oss i publikum.

Yrke: Reporter er slett ikke konvensjonell, men betraktes som mer publikumsvennlig enn Antonionis tidligere filmer, til dels på grunn av at han aldri før hadde hatt en stjerne som Jack Nicholson på rollelisten. Like fullt har Yrke: Reporter en klassisk Antonioni-signatur, og er hele tiden på leting etter flere historier enn den som faktisk fortelles.

Svein Inge Sæther (CiTrh)/red.

Billetter
kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billettsalg ved inngangen

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.