Film

FILM: THE HOME AND THE WORLD, REGI SATAYJIT RAY, INDIA

Ghôre-baire. Regi: Satyajit Ray, India, 1984. Manus: Satyajit Ray, etter en roman av Rabindranath Tagore. Foto: Soumendu Roy. Musikk: Satyajit Ray. Medv: Soumitra Chatterjee, Santosh Dutta, Siddartha Chatterjee, Kusal Chakravarty m.fl. Bengali tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 2 t 20 min.

The Home and the World
The Home and the World bygger på Rabindranath Tagores berømte bok fra 1916 med samme navn. Boken vakte oppmerksomhet i hjemlandet siden den viser en ektemann som tillot sin kone å sosialisere alene utenfor hjemmet med andre mennesker. Satyajit Ray var tidlig fascinert av romanen, og hadde skrevet ferdig et filmmanus basert på boken allerede på 1940-tallet, flere år før han skulle debutere som regissør med Pater Panchali.

Handlingen er lagt til Bengal tidlig på 1900-tallet, til den kaotiske perioden etter at Lord Curzon delte landet opp i muslimske og hinduistiske stater. Bimala er overklassefruen som ble giftet vekk som liten jente til Nikhil, en fredens mann som ikke ønsker mer krig. Nikhil har studert hos britene, og er en liberal mann. Han mener at hans kone må treffe andre mennesker også utenfor hjemmet - selv menn. For har hun aldri truffet andre menn kan han ikke være sikker på at hun elsker ham. Nikhil introduserer henne for vennen Sandip, en radikal opprører mot den britiske okkupasjonen og en brennende aktiv nasjonalist. Hans politiske syn fascinerer henne, og snart blusser andre, forbudte følelser opp i henne. Et trekantdrama utfolder seg, og selv om Nikhil ser hva som skjer, lar han Bimala selv finne ut hva hun vil.

I motsetning til den billedskjønne Den ensomme hustru som omhandler det samme tema, er The Home and the World veldig verbal. Visuelt er den i det hele tatt en ganske utypisk Ray-film, som jo er berømt for sin visuelle, poetiske stil.

olep

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

Billetter selges ved inngangen.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.