Film

FILM: REPET, REGI ALFRED HITCHCOCK

Rope. Regi: Alfred Hitchcock, USA, 1948. Manus: Arthur Laurents og Hume Cronyn, etter et skuespill av Patrick Hamilton. Foto: Joseph Valentine og William V. Skall. Musikk: Leo F. Forbstein. Medv: James Stewart, Farley Granger, John Dall, Cedric Hardwicke, Joan Chandler m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 20 min.

Repet
"Mord er en kunstform," uttaler professoren i James Stewarts skikkelse halvt på spøk. Dermed tar to av hans studenter ham på ordet og dreper en felles venn fordi de anser seg selv som intellektuelt overlegne. Mordet rettferdiggjøres som en demonstrasjon av Nietzsches overmennesketeori. Kisten de legger liket i, bruker de som spisebord under festen samme kveld, der offerets kjæreste og hans foreldre er blant gjestene. Professoren dukker også opp, og skjønner gradvis at noe ikke stemmer.

Repet er blant Hitchcocks mest eksperimentelle filmer – teknisk sett. De gode kvalitetene i manuset og hos skuespillerne overses derfor ofte. Repet er en av få filmer i filmhistorien som tilsynelatende består av én eneste lang tagning. Både handling og teknisk oppbygning er uten avbrudd, og filmen fortoner seg som en eneste lang kamerabevegelse mellom kl. 19.30 og 20.50. Realiteten er at filmen består av ti scener.

Et slikt eksperiment bød selvsagt på tekniske finurligheter og problemer. Ettersom handlingen begynner i fullt dagslys og ender i skumringen, måtte studiobelysningen gradvis dempes. Skydekket over Manhattans horisont ble også konstruert slik at det ble flyttet fra venstre mot høyre. I tillegg måtte scenografien flyttes rundt på lydløse hjul når kamera beveger seg fra et værelse til et annet.

olep/red.

BILLETTER
KR 80 ORDINÆR
KR 40 MEDLEM
MEDLEMSSKAP KR 100

BILLETTSALG VED INNGANGEN

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.