Film

FILM: NIGHTWATCHING, REGI PETER GREENAWAY

REMBRANDTS SKJULTE SANNHETER

Nightwatching. Regi: Peter Greenaway, Nederland/Canada/Frankrike/Storbrittania/Polen, 2007. Manus: Peter Greenaway. Foto: Reinier van Brummelen. Musikk: Wlodzimierz Pawlik. Medv: Martin Freeman, Emily Holmes, Eva Birthistle, Jodhi May, Toby Jones m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, farger, 2 t 14 min.

Nightwatching
Amsterdam 1642: Rembrandt van Rijn tar motvillig oppdraget med å male et portrett av Amsterdams musketérgarde, en paramilitær gruppe som framstår mer som en maktsyk gutteklubb enn stridende soldater. Mestermaleren avdekker renkespill og konspirasjoner innad i gruppen, det inkluderer muligens et mord, og han setter seg fore å avsløre dem – med maleriet "Nightwatching" som redskap.

Peter Greenaways film er en forbløffende kombinasjon av mysterie, drama, kunstnerbiografi og teatral iscensettelse. Det visuelle – kamerakjøringene, fargene – er klassisk Greenaway (a la Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker), og fortellermessig er dette hans mest tilgjengelige film på flere år. Den lineære historien åpner seg gradvis opp til å inkludere selvrefleksive kommentarer, og med en Martin Freeman som fyrer på alle sylindrene i hovedrollen blir Nightwatching en berg-og-dalbane av inntrykk.

Filmen er også et portrett av maleren Rembrandt, og i den sammenheng tillater den seg å insinuere at maleriets skjulte budskap fikk direkte konsekvenser for kunsternes videre karriere. En fascinerende tanke som ledet Greenaway til å fortsette å lete etter skjulte meninger i diverse malerier i hans påfølgende film, dokumentaren Rembrandt’s J’Accuse (2008).

Kosmorama/red.

Artikkel om Peter Greenaway
på Cinemateket USFs nettsider.


Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
MEdlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.