Film

FILM: APUS VERDEN, REGI SATYAJIT RAY, INDIA

Apur sansar. Regi: Satyajit Ray, India, 1959. Manus: Satyajit Ray, etter en roman av Bibhuti Bhusan Bannerjee. Foto: Subrata Mitra. Musikk: Ravi Shankar. Medv: Soumitra Chatterjee, Sharmila Tagore, Shapan Mukerjee, Alok Chakravarty m.fl. Bengali tale, engelske undertekster. 35 mm, s/hv, 1 t 46 min.

Apus verden
I den siste filmen i Rays Apu-trilogi befinner vi oss i Calcutta på 1930-tallet. Apu er nå blitt en voksen mann. Han har forlatt universitetet, og prøver å tjene til livets opphold ved skriving og diverse strøjobber. Pulu, en gammel skolekamerat, inviterer ham hjem til landsbyen sin for å være gjest i et bryllup. På bryllupsdagen får brudgommen imidlertid et anfall av sinnsforvirring, og brudens mor nekter å gifte bort sin datter Aperna til en gal mann. Skikken tilsier at bruden må gifte seg på bryllupsdagen for ikke å rammes av evig forbannelse. Pulu foreslår Apu som en passende kandidat. Apu finner situasjonen absurd (og vi finner den ganske morsom), men går likevel med på å gifte seg med Aperna.

Apus verden fullender Rays trilogi, og er en smertefull, oppløftende og katarsisk konklusjon på en uforglemmelig historie. Storheten i trilogien ligger ikke bare i Rays intime forståelse av den menneskelige natur, men også i den kunstferdige måten dette uttrykkes på. Han forteller enkle sannheter, men de er utsøkt fortalt – naturlig, enkelt og ettertenksomt. Skuespillet er som vanlig i Rays filmer av høy klasse, samtidig som vi legger merke til hans øye for å betegne sine karakterer gjennom visuelle detaljer.

Som de to tidligere filmene kan denne også ses frittstående, men det gir ekstra utbytte å se hvordan Apus tidligere erfaringer har formet ham og påvirker hans livs viktigste valg.

red/olep

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap 100

Billettsalg ved inngangen

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.