Film

FILM: APARAJITO, REGI SATYAJIT RAY, INDIA

Aparajito [Den ubeseirede]. Regi: Satyajit Ray, India, 1957. Manus: Satyajit Ray, etter romaner av Bibhuti Bhusan Bannerjee. Foto: Subrata Mitra. Musikk: Ravi Shankar. Medv: Kanu Banerjee, Karuna Banerjee, Pinaki Sen Gupta, Smaran Ghosal m.fl. Bengali tale, engelske undertekster. DVD, s/hv, 1 t 53 min.

Aparajito
Del to i Apu-trilogi sentreres rundt Apu og hans forhold til moren Sarbajaya under oppvekstårene hans.

Apus familie har i 1920 flyttet til Benares. Faren, Harihar, forsørger dem ved å selge urtemedisin og ved å virke som brahmin-prest: hver dag går han ned trappene til den hellige elv Ganges for å fremsi hinduistiske ritualer. En dag faller han plutselig sammen, og dør kort tid etter. Moren sitter alene igjen med lille Apu, og de flytter til hennes onkels landsby. Gjennom forsakelser klarer hun å betale skolepenger for Apu. Han utmerker seg som en flink elev, og under oppsyn av overlæreren utvikler han med årene en stor kunnskapstørst. Mot morens vilje reiser Apu som ung mann til Calcutta for å studere videre, samtidig som han arbeider på et trykkeri om kveldene for å dekke husleien.

Rays ærlige og følsomme skildring av en gutts vei mot voksenverdenen er vemodig og til tider hjerteskjærende. Med stor indre innsikt utforsker Ray den emosjonelle konflikten fra to sider. På den ene siden viser han morens angst for å bli forlatt og ønske om å holde sønnen fast. Apu på sin side slites mellom familiebånd og ambisjoner. Hans uavhengighetstrang innebærer at han må slite seg løs fra moren og den kjente verden.

Som i Pater Panchali forteller Ray med en neddempet, poetisk realisme. Han bygger forsiktig og tålmodig opp historien med en rekke episoder og stemninger, enkelt og renskåret, uten filmatiske gimmicks.

red./olep

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100


Billettsalg ved inngangen

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.