Film

FILM: 8 1/2 KVINNE, REGI PETER GREENAWAY

SØRGETID PÅ GLEDESHUS

8 ½ Women. Regi: Peter Greenaway, Storbritannia/Nederland/Luxembourg/Tyskland, 1999. Manus: Peter Greenaway. Foto: Reinier van Brummelen og Sacha Vierny. Medv: John Standing, Matthew Delamere, Vivian Wu, Barbara Sarafian, Toni Collette, Amanda Plummer, Polly Walkerm, Shizuka Inoh m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 58 min.

8 1/2 kvinner
Det er et par ting man alltid kan forvente av en Peter Greenaway-film. Det ene er at historien aldri fortelles på en konvensjonell måte. Han leker seg alltid med fortellerformen. Det andre er filmene hans er fantastisk billedskjønne. Hans fortid som kunstmaler kommer godt frem gjennom hans evne til å komponere vakre bilder. Det tredje er oppramsinger av ting eller personer, gjerne gjennom nummererte lister eller andre former for sortering. Men ikke minst kan man forvente seg pussige seksuelle forbindelser, og da gjerne av den tabu-belagte typen. I 8 ½ kvinne tar han for seg åtte og en halv arketyper av mannlige seksuelle fantasier. Ja - og en halv.

En rik forretningsmann fra Génevé arver åtte og et halvt spillehus i Japan. Da hans kone dør forsøker sønnen å trøste sin far ved å introdusere ham for Fellinis filmer. Særlig kvinnene i 8 ½ fascinerer ham, og han utvikler fantasier om et privat harem. Og som sagt, så gjort. Han samler etterhvert sammen ni meget forskjellige – og spesielle – kvinnetyper som tar plass i haremet. Den ene altså en "halvkvinne". Når haremet endelig er på plass, forventer han at livslykken hans skal vende tilbake. De 8 1/2 kvinnene er imidlertid ikke fullt så letthåndterlig som han hadde sett for seg.

red./olep

Artikkel om Peter Greenaway på Cinemateket USFs nettsider.

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billettsalg ved inngangen

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.