Film

BIFF: PIERROT LE FOU


Fou Fighter

Å skulle presentere en serie av filmer som har vært viktige for Bergen filmklubb uten å programmere inn en film av Jean-Luc Godard ville være uhørt. Bergen filmklubb startet opp driften i samme periode som Godard for alvor etablerte seg som en viktig filmskaper, og for den internasjonale filmklubbevegelsen var det lite som var viktigere på 60-tallet enn den franske nye bølgen.

PIERROT LE FOU er en klassisk Godard-film. Hvilket innebærer at vi får en forestilling hvor tiltrekkende og ulastelig antrukne franskmenn virrer rundt i et gjennomsiktig narrativ, hvis formmessige grep hele veien påpekes og undermineres av karakterene så vel som regissøren. Godards fremste misjon har alltid vært å rive i stykker den vestlige filmens formmessige konvensjoner. Og selv om dette med årene har gitt seg utslag i en del filmer som er vanskelige å svelge for selv den mest velvillige cineast, var det på 60-tallet tilsynelatende umulig for den frenetiske franskmannen å trå feil. Den dag i dag er PIERROT LE FOU en fantastisk kul film om Tilværelsen og Filmen, og alt man kan skvise inn mellom de to.

ORIGINALTITTEL Pierrot le fou

LAND Frankrike, Italia
ÅR 1965
SPILLETID 110 min

REGISSØR Jean-Luc Godard
MANUS Jean-Luc Godard
FOTOGRAF Raoul Coutard

SKUESPILLERE
Jean-Paul Belmondo, Anna Karina, Graziella Galvani

SPRÅK Fransk, engelsk
PRODUSENT Georges de Beauregard
PRODUKSJONSSELSKAP Films Georges de Beauregard, Rome Paris Films, Société Nouvelle de Cinématographie (SNC), Dino de Laurentiis Cinematografica.

Jean-Luc Godard ble født I Paris i 1930. Under andre verdenskrig ble han sveitsisk statsborger og regnes i dag for å være av de mest betydningsfulle filmskaperne innen nouvelle vouge, eller "den nye franske bølge". Han blir ofte regnet som den mest radikale av de franske regissørene på 1960- og 70-tallet, og flere av filmene hans speiler hans politiske standpunkt. Etter den nye bølgen beveger filmene seg vekk fra det radikale marxistiske fokuset i retning kunstnerisk representasjon og menneskelig konflikt i et humanistisk perspektiv. PIERROT LE FOU ble lansert i 1965, en film om tilværelsen og filmen.

Billetter kr 80, selges ved inngangen og i forsalg.
(Kan kjøpes over internett og Bergen Kinos billettsystem. Disse må hentes ut i luke eller automat på Bergen Kino. Cinemateket har også manuelt billettsalg (kun fullpris = kr. 80) ved inngang på Cinemateket USF. OBS! Kun kontant.

Se også billettinformasjon på festivalens nettsider her.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.