Film

BIFF: NEDS

Skarru værra virru værra skoleflink?

John McGill er en ung gutt i 70-tallets Glasgow, som sliter med den uheldige kombinasjonen av akademiske ambisjoner og en beryktet, voldelig storebror. I motsetning til alle andre elever på skolen ønsker John å lære, men den konstante trakasseringen fra medelevene gjør at det verken er enkelt eller fristende. Når han begynner på ny skole, konfronteres John imidlertid med en annen problemstilling: Her kjenner alle hans bror, og de forventer at John skal leve opp til standarden han har satt for McGill-familien. Og det tar ikke lang tid før det gryende geniet innser at når du går på skole med en gjeng småkriminelle og blodtørstige skotske tenåringsgutter er vold – i alle fall på kort sikt – løsningen på en hel haug med problemer.

NEDS er britisk sosialrealisme av aller beste merke. Med denne voldelige og intense oppvekstskildringen har regissør Peter Mullan (selv aktuell som skuespiller i TYRANNOSAUR) laget en særdeles spennende film om en ung mann som slites mellom sine idealer og sin skjebne.

ORIGINALTITTEL Neds

LAND UK, Frankrike, Italia
ÅR 2010
SPILLETID 124 min

REGISSØR Peter Mullan
MANUS Peter Mullan
FOTOGRAF Roman Osin

SKUESPILLERE
Conor McCarron, Peter Mullan, Greg Forrest

SPRÅK Engelsk, skotsk
PRODUSENT Rebecca O'Brien
PRODUKSJONSSELSKAP Blue Light, Fidélité Films, StudioUrania

Skotske Peter Mullan ble allerede som nittenåring interessert i å regissere film, men siden han ikke ble tatt opp ved The National Film School, bestemte han seg for å konsentrere seg om sin skuespillergjerning. Han debuterte ved teateret i 1988, før han beveget seg videre til fjernsynet og filmlerretet. Han fikk først oppmerksomhet for rollene han spilte i filmer som BRAVEHEART (1995) og TRAINSPOTTING (1996). Etter å ha produsert en rekke kortfilmer, lanserte han sin første spillefilm ORPHANS, som ble tildelt en pris under Filmfestivalen i Venezia. NEDS (2010) er hans tredje spillefilm.

Billetter kr 80, selges ved inngangen og i forsalg.
(Kan kjøpes over internett og Bergen Kinos billettsystem. Disse må hentes ut i luke eller automat på Bergen Kino. Cinemateket har også manuelt billettsalg (kun fullpris = kr. 80) ved inngang på Cinemateket USF. OBS! Kun kontant.

Se også billettinformasjon på festivalens nettsider her.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.