Film

BIFF: JORDEN ER EN SYNDEFULL SANG

Finlandia

Mens de fleste filmene på jubileumsprogrammet enten er kjente filmer eller filmer av kjente regissører, vil JORDEN ER EN SYNDEFULL SANG for noen fremstå som et ubeskrevet blad for de fleste, men saken er nemlig at dette er en av Finlands ubestridte klassikere. Men hvor mange blant publikum er det som med hånden på hjertet kan si at de vet hva Rauni Mollberg har gjort siden han regisserte filmen i 1973?

JORDEN ER EN SYNDEFULL SANG er en vakker og majestetisk film om livet i Lappland i etterkrigstiden. Handlingen dreier seg rundt en same som gjør en 19 år gammel jente gravid, hvilket på ingen måte faller i god jord hos hennes alkoholiserte far, som sverger hevn. Dersom dette høres ut som den typen fordomsfulle klisjéoppfatninger utlendinger bærer på om finner, er det naturligvis fordi alle klisjéer om Finland er til forveksling lik sannheten. Mollberg skildrer den finske folkesjelen i all dens melankolske og melodramatiske prakt. Reslutatet er en på alle måter mektig opplevelse - sannsynligvis den viktigste filmen i den finske filmhistorien før Kaurismäki-brødrene gjorde sin entre.

ORIGINALTITTEL Maa on syntinen laulu

LAND Finland
ÅR 1973
SPILLETID 108 min

REGISSØR Rauni Mollberg
MANUS Pirjo Honkasalo, Rauni Mollberg, Panu Rajala
FOTOGRAF Hannu Peltomaa, Kari Sohlberg

SKUESPILLERE
Maritta Viitamäki, Pauli Jauhojärvi, Aimo Saukko

SPRÅK Finsk, samisk
PRODUSENT Rauni Mollberg
PRODUKSJONSSELSKAP RM-Tuotanto

Rauni Mollberg

Rauni Mollberg var en finsk film- og TV-regissør. Hans fiksjonsfilmer har i stor grad tatt for seg tema som naturens påvirkningskraft på menneskets liv og virke, oppvekst og seksualitet. Med sin regidebut, JORDEN ER EN SYNDEFULL SANG, etablerte Mollberg sitt stilistiske varemerke, nemlig en form for realistisk naturalisme som hvisker ut skillet mellom menneske og natur.
Billetter kr 80, selges ved inngangen og i forsalg.
(Kan kjøpes over internett og Bergen Kinos billettsystem. Disse må hentes ut i luke eller automat på Bergen Kino. Cinemateket har også manuelt billettsalg (kun fullpris = kr. 80) ved inngang på Cinemateket USF. OBS! Kun kontant.

Se også billettinformasjon på festivalens nettsider her.

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.