Film

BIFF: DEN AMERIKANSKE VENNEN

På ramme alvor

Når den velstående kunstsvindleren Tom Ripley en dag stikker innom rammeverkstedet til den alvorlig syke Jonathan Zimmermann, setter det startskuddet for en rekke hendelser som skal endre Zimmermanns liv for alltid - og ikke til det bedre.

DEN AMERIKANSKE VENNEN er basert på romanen "Ripley's Game" av Patricia Highsmith. Highsmiths fortellinger om Tom Ripley har vært gjenstand for en rekke filmatiseringer; blant annet har karakteren blitt portrettert av Matt Damon og John Malkovich. Sammenlignet med disse filmene, fremstår Wim Wenders' versjon som et sosialrealistisk drama: thrillerelementene er tonet ned og redusert til en narrativ motor som trekker handlingen fremover; fokus ligger hele tiden på forholdet mellom de to hovedpersonene. I Wenders' hender blir Highsmiths thriller et stemningsrikt tidsbilde av det delte Tyskland, og Dennis Hopper er intet mindre enn strålende som den forfengelige, psykopatiske Ripley.

ORIGINALTITTEL Der amerikanische Freund

LAND Tyskland, Frankrike
ÅR 1977
SPILLETID 125 min

REGISSØR Wim Wenders
MANUS Wim Wenders
FOTOGRAF Robby Müller

SKUESPILLERE
Dennis Hopper, Bruno Ganz, Lisa Kreuzer

SPRÅK Tysk, fransk, engelsk
PRODUSENT Wim Wenders, Renée Gundelach
PRODUKSJONSSELSKAP Bavaria Film

Etter å ha studert medisin og filosofi noen år, avsluttet den tyske regissøren Wim Wenders stiende for å reise til Paris og ble kunstner. Kunstformen som skulle komme til å fange hans oppmerksomhet, var filmen og kinoen. Spillefilmdebuten SOMMER IN THE CITY, ble sluppet i 1970, men hans mest kritikerroste filmer er blant andre WINGS OF DESIRE og PARIS. THE AMERICAN FRIEND fra 1977, er Wenders syvende spillefilm og blir gjerne sagt å tilhøre sjangeren neo-noir.

Billetter kr 80, selges ved inngangen og i forsalg.
(Kan kjøpes over internett og Bergen Kinos billettsystem. Disse må hentes ut i luke eller automat på Bergen Kino. Cinemateket har også manuelt billettsalg (kun fullpris = kr. 80,-) ved inngang på Cinemateket USF. OBS! Kun kontant.

Se også billettinformasjon på festivalens nettsider her.

 

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.