Film

BIFF: BALLADEN OM NARAYAMA

Narayama min elskede

Imamuras film vant Gullpalmen i Cannes i 1983. Allerede i 1958 hadde Shichiro Fukuzawas roman blitt filmatisert av Keisuke Kinoshita. Imamura mente imdlertid at Fukuzawas frimodige skildring av seksualiteten ikke var godt nok ivaretatt her og 25 år senere kunne han altså realisere sin egen og langt mer brunstige versjon, fylt av stormfull, svart humor.

Noe av det mest fascinerende med BALLADEN OM NARAYAMA - i tillegg til regissørens profesjonelle håndlag og aktørenes overbevisende innlevelse - er kamerahåndverket, som rammer inn naturscenene med virtuos presisjon. Det hele er så frodig skildret at en føler seg løftet fra kinosetene og ført inn i bildenes magi. Årstidene er innflettet i filmens rytme og beriker og utfyller beskrivelsen av livet i det lille samfunnet. Det hele er blitt til en vidunderlig vakker film.

ORIGINALTITTEL Narayama-bushi kô

LAND Japan
ÅR 1983
SPILLETID 130 min

REGISSØR Shohei Imamura
MANUS Shohei Imamura
FOTOGRAF Hiroshi Kanazawa, Shigeru Komatsubara, Masao Tochizawa

SKUESPILLERE
Ken Ogata, Sumiko Sakamoto, Tonpei Hidari

SPRÅK Japansk
PRODUSENT Goro Kusakabe, Jiro Tomoda
PRODUKSJONSSELSKAP Toei Company

Shôhei Imamura

Shôhei Imamuras filmer søker under overflaten til det japanske samfunnet for slik å vise frem den underliggende sensuelle, og ofte irrasjonelle energien. Imamura startet sin karriere som regissør som et medlem av Den Nye Bølge-bevegelsen i Japan. Som en reaksjon på det klassiske studiosystemet, beveget han seg i retning en hyllest av de primitive og spontane aspektene av den japanske tilværelsen. I 1983, vant han en Palme d'Or under Filmfestivalen i Cannes for spillefilmen BALLADE.

Billetter kr 80, selges ved inngangen og i forsalg.
(Kan kjøpes over internett og Bergen Kinos billettsystem. Disse må hentes ut i luke eller automat på Bergen Kino. Cinemateket har også manuelt billettsalg (kun fullpris = kr. 80) ved inngang på Cinemateket USF. OBS! Kun kontant.

Se også billettinformasjon på festivalens nettsider her.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.