Foredrag

NATTSEILAS - EDUTAINMENT FOR SJELEN

Irene Nygårdsvik og Arild Brakstad inviterer til nattseilas - et møte med sjelens mørke netter

Det begynner med, eller kanskje det alltid har vært der. En svak murring, en rastløs uro.

Etter hvert kommer ordene, er jeg utbrent, deprimert, har jeg angst, panikkangst, nevrose, psykose? Skremmende ord som brukes i forbindelse med at mennesket kommer i kontakt med noe tungt og mørkt som drar fra innsiden.

Jeg tar meg sammen. Blikket blir fjernere i møte med verden, gleden sjeldnere. Følelseskaoset. Jeg vet ikke lenger opp eller ned på meg selv. I tillegg, tankekaoset. Hva er det egentlig som skjer, er dette meg? Angsten sitter som en klo i magen, en trofast vekkerklokke i firetiden om morgenen. Ulvetimene. Er jeg våken fordi jeg skal våkne?

Nattseilas, menneskets møte med sjelens mørke netter, sykeliggjøres i vårt samfunn, det utdeles diagnoser og piller, og det blir lett å se på oss selv som syke. Vi kan avmektiggjøres i forhold til oss selv, når det egentlig er tegn på at vi er klar for en sjelelig utvikling. Vi er klar for en oppgradering, for å si det på pokemonspråket. Livet vil vekst, livet vil hele det som har gått i stykker i oss. Og ja, det er tøft arbeid. Menneskelige dybdeprosesser som krever alt vi har av mot, aksept, varme, kunnskap om hvordan vi kan møte og skjøtte dette indre arbeidet som trengs å gjøres. Og ikke minst menneskeliggjøring.

Arild Brakstad, mannen bak Black Metal musikalen Svartediket som gikk for fulle hus på den Nationale Scene i fjor høst, og jeg har laget en edutainment, (education + entertainment) som vi har kalt Nattseilas. Temaet er møtet med det vanskelige i oss selv som skaper ufred i oss, kanskje rundt oss.

De fleste mennesker opplever et eller flere nattseilas i løpet av livet, noen tidlig, noen midtveis, andre ikke før i møtet med døden. Arild Brakstad opplevde sitt Nattseilas som ungdom, 2 år på barne- og undomspsykiatrisk, jeg litt smurt ut over i forbindelse med en endring i livet som startet i begynnelsen av tredveårene.

Vår ambisjon med Nattseilas er å etablere det som et begrep i det norske språket. Og vi vil på vårt vis med teselskap, djevelsk peiskos, svart musikk og svarte dikt, sorgtunge sanger og grusomme barndomsminner, dypt foredrag om fremtidens etterspørsel, finanskrisen og mennesket evolusjon, hverdagens saga - interiør og hageforedraget som tar livet av myten om det perfekte hjem, og gjennom samtale vil vi dele innholdet i våre verktøykasser for sjelelig førstehjelp, utvikling og vekst,. Med andre ord vil vi gå tett på livet og menneskeliggjøre livets mørkere sider. Gjøre det lettere å møte mørket både alene og sammen med andre. Også for de tilsynelatende tøffeste av oss, som ofte er de mest mørkredde.

Er det synd i oss nattseilere? Neida, i møte med det tunge blir vi sterkere, helere, mer kreative. Etterhvert blir det en oppdagelsesferd i menneskelig mysterier. Og bak det vonde finnes en skatt, når det er helet, står vi der i vår fulle kraft. Det som dro i oss fra innsiden hentet oss hjem til oss selv, og vi har fått kontakt med en kilde vi kan øse av i møte med verden.

Nattseilas, vårt bidrag til reseptfri publikumsutvikling for alle interesserte. Halv pris av en psykologtime, minst dobbel effekt. Billetter får du på www.billettservice.no

Forestillingen har tidligere vært vist som en lukkede forestillinger for næringslivet.

"Jeg synes Nattseilaset var en svært givende opplevelse! Underfundig humor og musikk, blandet med godt reflekterte tanker om selvet og vår daglige kamp med tilværelsen var overraskende god underholdning. En opplevelse med god ettervarme som jeg fremdeles kjenner på. Våre gjester gir uttrykk for det samme." Roy-Eddy Lie - Liegruppen.

 

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.