Film

FILM: VINDU MOT BAKGÅRDEN, ALFRED HITCHCOCK 1954

DET FINNES EN KIKKER I OSS ALLE

Rear Window. Regi: Alfred Hitchcock, USA, 1954. Manus: John Michael Hayes, etter en roman av Cornell Woolrich. Foto: John Michael Hayes, etter en roman av Cornell Woolrich. Musikk: Franz Waxman. Medv: James Stewart, Grace Kelly, Raymond Burr, Wendell Corey m.fl. Engelsk tale, danske undertekster. 35mm, farger, 1 t 52 min.

Vindu mot bakgården
Den til vanlige særs aktive fotografen Jeff har brukket benet og tilbringer dagene lenket til rullestolen ved stuevinduet sitt. Her har han fritt innsyn til naboene og finner stor glede i å bruke sin gedigne telelinse til kikking. Blant andre er Lars Thorwald og hans biske, invalide kone, gjenstand for Jeffs telelinse. En natt ser han Thorwald gjøre en mystisk ekskursjon med en stor, tung koffert. Dagen etter er hans kone forsvunnet, og når Jeff ser Thorwald fjerne en sag og en slakterkniv, begynner han å ane uro. Det som begynte som et kjedelig tidsfordriv, ender opp som en besettelse.

Kikkermotivet går igjen i Hitchcocks filmer, men har aldri blitt uttrykt så eksplisitt og effektfullt som i Vindu mot bakgården: Kameraet forlater praktisk talt aldri Jeffs leilighet, slik at publikum har den samme begrensede synsvinkelen som Jeff - noe som gjør oss til aktive deltagere i Jeffs voyeurisme. Bare en gang flytter Hitchcock kameraet ut av leiligheten, og da skjer det noe som ryster hele det lille nabolaget.

Et eksempel på Hitchcocks innovative kamerabruk er filmens åpningsscene. Jeff ligger og sover i leiligheten sin og kamera streifer gjennom rommet. Ikke et ord blir sagt, men likevel blir vi fortalt hva Jeff heter, hans yrke, hvordan han ble skadet og hva som feiler han.

Edith Head ble også favorittdesigneren til Grace Kelly. De to hadde jobbet sammen på filmer allerede da Hitchcock hyrte dem begge til Vindu mot bakgården, men under arbeidet med denne etablerte de to et livslangt, personlig vennskap.

red./olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.