Film

FILM: VAMPYR, REGI CARL TH. DREYER 1931

Vampyr. Regi: Carl Th. Dreyer, Carl Th. Dreyer, 1931. Manus: Carl Th. Dreyer og Christen Jul, offisielt etter Sheridan le Fanus roman . Foto: Rudolph Maté. Musikk: Wolfgang Zeller. Medv: Julian West (Nicolas de Gunzburg), Maurice Schutz, Rena Mandel, Sybille Schmitz m.fl. Engelsk dialog og mellomtekster. DCP, s/hv, 1 t 23 min.

Vampyr
Dette er ikke en film som øyeblikkelig avslører alle sine hemmeligheter. Alt er tilslørt - også bokstavelig ved at Dreyer og fotograf Rudolph Maté gjennom mesteparten av filmen brukte et tynt tøystykke foran kamera for å få en drømmeaktig kvalitet i bildet. Magisk lys hentet de fram ved bare å filme ved soloppgang og solnedgang. Den sparsomme dialogen i Dreyers første lydfilm er fjern og bevisst vanskelig å oppfatte, musikken er bare et svakt løfte om håp i en knugende verden. Karakterene er også selsomme og gjør underlige ting, og skuespillerne ble valgt mer på grunn av utseende enn skuespillererfaring. Hovedrollen spilles for øvrig av Baron Nicolas de Gunzburg under pseudonym, rik Dreyer-beundrer som satte dette som vilkår for å finansiere filmen.

Selve historien er en ganske typisk vampyrfortelling. En ung mann trekkes inn i et mørkt slott for å redde en ung, vakker kvinne som er syk og sengeliggende. Mye tyder på at en vampyr sakte suger kraften ut av henne, og den unge mannen tar opp kampen for å bryte forbannelsen.

Vampyr fikk ingen god mottakelse ved premieren. Det brede publikum forsto overhode ikke filmen, og Dreyer måtte innse at også Vampyr – i likhet med det som i dag regnes som hans hovedverk, Jeanne d’Arc (1927) – var en publikumsmessig fiasko. Dreyer fikk et sammenbrudd og måtte på klinikk. Få regissører har imdlertid så konsekvent blitt misforstått av sin samtid som Dreyer, og Vampyr har de senere årene blitt trukket frem som et av hans viktigste og mest fascinerende verker.

Torsdagfilmen/olep

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.