Film

FILM: FUGLENE, ALFRED HITCHCOCK 1963

EN OBSKØN ORINTOLOGIORGIE - ELLER: EN KRÅKE PÅ TAKET ER BEDRE ENN TUSENVIS PÅ FILM

The Birds. Regi: Alfred Hitchcock, USA, 1963. Manus: Evan Hunter, etter en roman av Daphne du Maurier. Foto: Robert Burks. Musikk: Bernard Herrmann. Medv: Tippi Hedren, Rod Taylor, Jessica Tandy, Suzanne Pleshette m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 59 min.

Fuglene
Handlingen i Fuglene er enkel nok: kvinne ankommer småby; kvinne angripes av fugler; by angripes av fugler; fuglene gir seg ikke.

Fuglene var Hitchcocks første film etter den enorme suksessen med Psycho (1960). Begge filmene hører med blant hans beste og mest berømte filmer, men er på mange måter også atypiske for regissøren. Spenningens mester beveget seg aldri så langt inn i skrekkfilmens verden som med disse to produksjonene. Og mens det i Psycho er menneskesinnets mekanismer som er opphav til de mest forstyrrende forestillingene, er det i Fuglenes tilfelle selve Naturen som som angriper. Det som begynner med noen skarve uforskammetheter fra en freidig måke ender som en apokalyptisk landeplage av gammeltestamentlige proporsjoner.

Tippi Hendren har bare tre kostymer i hele filmen. Det berømte grønne antrekket ble sydd i seks eksemplarer, da man regnet med at de ville bli ødelagt under innspillingen av loftscenen der man kastet levende, panikkslagne fugler mot den stakkars Hedren. Nattkjolen hennes ble beskrevet i manus som av typen ”inexpensive variety store”, så dermed gikk Head til et stormagasin og kjøpte den der. Den største jobben til Head gikk med på å lage en garderobe til Hedren for bruk under promoteringen av filmen. Budsjettet til dette var mer enn tre ganger så stort som til selve filmen.

Aksel Kielland/red/olep.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.