Film

FILM: EN PLASS I SOLEN, GEORGE STEVENS 1951

LANG DAGS FERD MOT SOL

A Place in the Sun. Regi: George Stevens, USA, 1951. Manus: Michael Wilson og Harry Brown, etter Theodor Dreisers roman . Foto: William C. Mellor. Musikk: Franz Waxman. Medv: Montgomery Clift, Elisabeth Taylor, Shelly Winters, Anne Revere, Raymond Burr, Herbert Heyes m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35 mm, s/hv, 2 t 2 min.

En plass i solen
George Eastman er en kjekk og sjarmerende, men en enkel landsens gutt som drar til byen for å arbeide for en velstående slektning som eier en fabrikk. Ensom på et nytt sted og frustrert over at slektningen ikke gir ham en bedre jobb enn ved fabrikkens samlebånd, innleder han en kort affære med en annen arbeider ved fabrikken, Alice Tripp. Han glemmer henne raskt når han møter den vakre sosietetsjenten Angela Vickers som han innleder et forhold til med.

Når slektningen endrer sitt syn på George, og gir signaler om at bedre jobber kan være i vente tyder alt på at George er på full fart oppover den sosiale rangstigen. Alt dette faller i grus når Alice kontakter ham igjen med krav om at de må gifte seg; hun er gravid med hans barn. En desperat George roter seg deretter inn i en kjede av uheldige omstendigheter i et forsøk på å hindre Alice fra å ødelegge hans lysende fremtidsutsikter.

En plass i solen er den første av en lang rekke ungdomsfilmer som skulle revolusjonere amerikansk ungdomskultur på 1950-tallet. Den fikk enorm innflytelse på Hollywood-filmene de påfølgende årene, blant annet introduserte filmen den kjekke, sympatiske, outsideren som ble offer for omstendigheter utenfor ham selv, en karaktertype som både Marlon Brando og James Dean skulle bygge sine karrierer på. Filmen ble en stor publikumsuksess, i tillegg til at den vant seks Oscars av de ni nominasjonene den fikk.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.