Film

FILM: DOUBLE INDEMNITY, BILLY WILDER

Double Indemnity. Regi: Billy Wilder, USA, 1944. Manus: Billy Wilder og Raymond Chandler, etter en roman av James M. Cain. Foto: John F. Seitz. Musikk: Mikos Rozsa. Medv: Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson, Tom Powers m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35 mm, s/hv, 1 t 46 min.

Double Indemnity er regnet som selve prototypen på film noir-thrilleren. Den tar oss med inn i dette mørke universet der "The streets were dark with something more than night", for å bruke Raymond Chandlers ord. En verden der løssluppen seksualitet og pengegriske kvinner leder svake menn inn i fordervelse.

Hovedpersonen i Double Indemnity, forsikringsagenten Walter Neff, blir ved et tilfeldig møte fanget i garnet til den vakre Phyllis Dietrichson, gift med en av Neffs kunder. Sammen myrder de Phyllis´ mann: Neff for å kunne være sammen med Phyllis, Phyllis for å få utbetalt mannens livsforsikring. Neffs beste venn Keyes er detektiv, og en av hans spesialiteter er å undersøke forsikringskrav. Han fatter mistanke om at ikke alt har gått riktig for seg ved herr Dietrichsons død, og starter en etterforskning. Phyllis fremstår etter hvert som den troløse og fordervete kvinnen hun egentlig er, og det ender i et oppgjør med fatale følger.

Dette er en av veldig mange filmer der Edith Head designer klærne til Barbara Stanwyck, en av de mest flittige og suksessfulle skuespillerne i Hollywood på 1930- og 1940-tallet. Etter at de samarbeidet for første gang i 1937 insisterte Stanwyck på Head som sin faste kostymedesigner.

red./olep

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.