Film

FILM: DAYS OF HEAVEN, TERRENCE MALICK 1978

Days of Heaven. Regi: Terrence Malick, USA, 1978. Manus: Terrence Malick. Foto: Nestor Almendros og Haskell Wexler. Musikk: Ennio Morricone. Medv: Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard, Linda Manz m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 34 min.

Days of Heaven
1916. Løsarbeideren Bill må rømme fra Chicago etter å ha drept en mann. Han tar med seg kjæresten Abby og lillesøsteren Linda. De slenger seg på et tog med kurs sørover, sammen med horder av arbeidsløse immigranter. De ender opp i det langstrakte slettelandskapet i Texas hos en velstående kornbonde som gir dem arbeid under innhøstingen. Ettersom ukene går begynner den ugifte bonden å legge merke til Abby, og siden Abby og Bill for enkelhets skyld har utgitt seg for å være søsken, inviterer han henne til å bli værende etter at innhøstingen er over. Bill har fått vite at bonden er dødssyk og overtaler Abby til å gå med på ekteskap. En stund praktiserer Bill og Abby sitt dobbeltspill med hell, men etter hvert blir tingene vanskelige. Bill har problemer med å takle sin sjalusi og Abby begynner å nære oppriktige følelser for den godhjertede bonden.

Terrence Malick har av denne relativt enkle historien skapt et særpreget kunstverk med sylskarp presisjon og uten snev av sentimentalitet. Days of Heaven gir et autentisk inntrykk av tidsperioden, likevel har den en sterk poetisk klangbunn og et sjeldent tidløst preg som løfter den opp fra det realistiske utgangspunktet. Det fantastiske fotoarbeidet, som med sine majestetiske og lyriske bilder av prærielandskapet i Texas kan ta pusten fra en, ga fotograf Nestor Almendros en Oscar i 1979, mens Malick fikk prisen for beste regi i Cannes samme år.

red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.