Film

FILM: ALT OM EVA, REGI J. L. MANKIEWICZ 1950

All About Eve. Regi: Joseph L. Mankiewicz, USA, 1950. Manus: Joseph L. Mankiewicz, etter en novelle av Mary Orr. Foto: Milton Krasner. Musikk: Alfred Newman. Medv: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Marilyn Monroe m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, s/hv, 2 t 18 min.

Alt om Eva
I 1950 ble Hollywood slått i bakken av to filmer med ytterst sterke kommentarer til den glorifiserte amerikanske underholdningsindustrien. Den ene var Billy Wilders Sunset Boulevard (se egen omtale), den andre var Alt om Eva - sistnevnte utspiller seg i miljøet rundt en av New Yorks teaterscener.

Anne Baxter spiller Eve, en vakker, men intrigant, ambisiøs og slu ung skuespillerinne. Hun har som prosjekt å frarøve Margo Channing hennes status ved teateret. Eve gir seg ut for å være en stor beundrer av Margo, teaterets aldrende stjerne. Margo finner Eves smiger flatterende og ansetter henne som sin personlige sekretær. Eve suger til seg den store stjernens erfaring, og overtar omsider hennes domene. Den unge må ødelegge den eldres liv og anseelse for å nå de store høyder. 

Alt om Eva er filmet på location i et teater i San Francisco. Den litterære kvaliteten over manuskriptet gir filmen en sofistikert patina. Mankiewicz vektlegger dialogen fremfor billedspråket, og Alt om Eva oppnådde kultstatus nettopp på grunn av sine vittige verbale poenger. Den rene scenografien støtter opp om dynamikken i dialogen. Seks skuespillere i en trappeoppgang i dialog med Bette Davis gir ingen klaustrofobisk følelse, men en ørens fryd!

Alt om Eva sikret også Edith Head en av hennes to Oscar for kostymedesign i 1951. Grunnen var at statuetten ble utdelt både i kategori farger og sort/hvitt. Farge-statuetten fikk hun for å ha kledd opp Hedy Lamarr og Angela Lansbury i Cecile B. DeMilles Samson og Delilah.

red./olep

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.