Film

STUMFILM: DER GOLEM + FORFILM AKKOMPAGNERT AV LEVENDE MUSIKK

Kvien Brunvolls tilnærming til stumfilmakkopagnement er fundamentalt annerledes enn Jørgen Larsson ved at hun komponerer snarere enn improviserer. Vi ser dermed frem til å kunne presentere to flotte filmer ledsaget av to ulike musikalske innfallsvinkler i Cinemateket USF 16 og 19 juni

Der Golem, wie er in die Welt kam. Regi: Paul Wegener og Carl Boese, Tyskland, 1920. Manus: Paul Wegener og Henrik Galeen. Foto: Karl Freund og Guido Seeber. Musikk: Mari Kvien Brunvoll akkompagnerer forfilmen, mens pianist Jørgen Larsson akkompagnerer hovedfilmen. Medv: Paul Wegener, Albert Steinrück, Lyda Salmonova, Ernst Deutsch m.fl. Engelske mellomtekster. 35mm, s/hv, Samlet spilletid ca. 1 t 45 min.

Der Golem
Vi er i Praha på 1500-tallet, hvor den jødiske befolkningen utsettes for forfølgelse. Den lærde rabbineren og mystikeren Judah Loew ben Bezalel skaper derfor en såkalt golem, en enorm leirstatue som han ved hjelp av en magisk inskripsjon skjenker liv. Først ser det ut til at den mektige kjempen skal bli den jødiske befolkningens redning, men etterhvert mister rabbineren kontrollen over sin skapning. Golem går berserk og setter den jødiske ghettoen i brann, og jødene har dermed både byens øvrige befolkning og et magisk vesen på nakken.

Historien om Golem er flere tusen år gammel og stammer fra gammeljødiske legender. Hellige og lærde mennesker ble ansett for å besitte evnen til å skjenke liv til livløse gjenstander, og disse enkle leirstatuene fikk navnet ‘golem'. En golem var en sjelløs skapning som ikke kunne snakke og kun utførte enkle oppgaver på sin mesters kommando. Derfor var det blant fromme rabbinere historisk sett populært å holde seg med en golem som tjener, selv om disse hjerneløse butlerne hadde en lei tendens til å gjøre opprør mot sine skapere. Denne prototypen på historien om Frankenstein og monsteret hans har blitt fortalt et utall ganger opp gjennom historien. Men det var først og fremst Gustav Meyrincks roman "Golem" fra 1914 som brakte golemlegenden inn i den populærkulturelle bevisstheten, og det er også denne romanen som danner utgangspunkt for Wegeners film.

Forfilm:
Denne våren prøver vi oss også på stum forfilm. Til å akkompagnere har vi hentet inn ingen ringere enn Mari Kvien Brunvoll, som med sin kritikerroste blanding av electronica, jazz, pop og folkemusikk har sjarmert publikum på de fleste av byens scener de siste årene. Kvien Brunvolls tilnærming til stumfilmakkopagnement er fundamentalt annerledes enn Jørgen Larsson i det at hun komponerer snarere enn improviserer. Vi ser dermed frem til å kunne presentere to flotte filmer ledsaget av to ulike måter å tilnærme seg stumfilmen på.

AK/red.

Billett kr 80
Medlemsbillett kr 40
Medlemsskap kr 100

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.