Film

FILM: TRUE STORIES, DAVID BYRNE 1986

Byrne tok litt fri fra bandet Talking Heads' suksess og laget en film om sitt Amerika - med bl.a. en forelsket countrysanger og en sengeværende dame

True Stories. Regi: David Byrne, USA, 1986. Manus: David Byrne, Beth Henley og Stephen Tobolowsky. Foto: Ed Lachman. Musikk: David Byrne. Medv: David Byrne, John Goodman, Annie McEnroe, Jo Harvey Allen, Spalding Gray, Alix Elias m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 30 min.

TRUE STORIES
I 1986 hadde Talking Heads produsert sin største hit ("Burning Down the House" kom ut i 1983), spilt sin siste turné (som dokumentert i Jonathan Demmes fantastiske konsertfilm Stop Making Sense i 1984), og slått seg til ro med en studiobandtilværelse, slik artister som er trygge på sin plass i fremtidige populærmusikalske oppslagsverk har for vane å gjøre. Den ekstra fritiden ga dog David Byrne anledning til å lage filmen True Stories, hvor han iført cowboyhatt farter rundt i sitt høyst personlige Texas og studerer samfunnet med et romvesens forundrede outsiderblikk.

Klipp fra filmen: Vodoopresten Papa Legba spilt - og sunget - av den legendariske soulmusikeren Pops Staples.
True Stories byr på en rekke løst sammenhengende scener, tablåer og musikalske opptredener, som alle er sentrert rundt den lille byen Virgils 150-årsjubileum. Vi møter predikanter som ser konspirasjoner på hvert gatehjørne, mennesker med telepatiske evner, voodookyndige pensjonister og John Goodman i rollen som en ulykkelig forelsket countrysanger. Visuelt sett er filmen fargerik, renskåret og proppfull av ideer - og som med narrativet er det først og fremst selve det energiske overskuddet som binder de ulike elementene sammen.

Det finnes knapt et menneske i den moderne populærmusikalske kanon som er omgitt av en mer påtakelig aura av allmenn velvilje enn David Byrne. Den skotskfødte musikeren og multikunstneren slo igjennom som låtskriver, vokalist og gitarist for Talking Heads, men også etter at bandet la ned instrumentene i 1991, har han fortsatt å vise seg som en mann det er verdt å vie tid og oppmerksomhet til. Senest i 2008 laget han albumet "Everything that happens will happen to day" med Brian Eno, i 2009 kom boken "The Bicycle Diaries" og ifjor hadde konsertfilmen Ride, Rise, Roar premiere.

True Stories forblir det mest utmalende av alle Byrnes prosjekter, et vaskekte gesamtkunstwerk hvor samtlige av mannens mange kunstneriske forehavender smelter sammen til en større helhet. Og for en helhet det er! Et kvart århundre etter den hadde premiere finnes det fortsatt ikke noe som kan matche dens unike blanding av absurd humor, bisarre ideer og smittsomt fengende popmusikk.

AK

Vises søndag 5. juni og onsdag 8. juni kl. 18:00.

Billett kr 80
Medlemsbillett kr 40
Meldemsskap kr 100

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.