Film

FILM: TRON, STEVEN LISBERGER 1982

Tron. Regi: Steven Lisberger, USA, 1982. Manus: Steven Lisberger og Bonnie MacBird. Foto: Bruce Logan. Musikk: Wendy Carlos. Medv: Jeff Bridges, Bruce Boxleitner, David Warner, Cindy Morgan, Barnard Hughes m.fl. Engelsk tale, utekstet. Blu-Ray, farger, 1 t 36 min.

TRON
Da den unge softwaredesigneren Kevin Flynn forsøker å hacke seg inn i hovedmaskinen til dataselskapet ENCOM intreffer et typisk 80-tallsfilmuhell, og med ett befinner Flynn seg inni datamaskinen. I en dataspillaktige verdenen av abstraherte digitale landskap, tvinges Flynn til å utkjempe gladiatorkamper mot onde programmer og moralsk forkvaklede programmerere. Kun på denne måten kan han komme seg ut av maskinen og tilbake til virkeligheten for å bevise at hans kollega Dillinger stjeler ideene og kodene hans.

Den dag i dag er det en utbredt oppfatning at Tron forsvarer sin plass i filmhistorien fordi det var den første filmen som ble skapt ved hjelp av digital teknologi. Dette er i stor grad en myte; i 1982 var datateknologien fortsatt i en heller beskjeden fase, og brorparten av Tron ble i realiteten skapt ved hjelp av sørgelig tradisjonelle animasjonsteknikker. Kun et drøyt kvarter med dataanimasjon ble inkludert i det ferdigstilte filmen. Likevel skulle filmens visuelle design vise seg å være skjellsettende for en hel generasjon av filmentusiaster, og selv i lys av den teknologisk overlegne oppfølgeren Tron: Legacy (2010), besitter Trons minimalistiske og abstraherte design en helt særegen og - fortsatt totalt uforminsket - kraft.

AK


 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.