Film

FILM: THE NINTH CONFIGURATION, WP BLATTY 1980

The Ninth Configuration. Regi: William Peter Blatty, USA, 1980. Manus: William Peter Blatty. Foto: Gerry Fisher. Musikk: Barry De Vorzon. Medv: Stacy Keach, Scott Wilson, Jason Miller, Robert Loggia, Moses Gunn m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 49 min.

THE NINTH CONFIGURATION
I et slott i det nordvestre USA behandles en gruppe Vietnam-veteraner for en rekke alvorlige sinnslidelser. Hit kommer militærpsykiateren Vincent Kane, som selv er i ferd med å miste grepet om den sjelelige balansen. I motsetning til resten av personalet ved institusjonen, velger Kane å være imøtekommende i sin tilnærming til pasientene. Men jo lenger han følger pasientene inn i deres personlige vrangforestillinger, dess mer uhåndgripelig synes virkeligheten utenfor psykosene.

Det første en ser når en googler The Ninth Configuration er det mildt sagt slående bildet av Jesus på korset - på månen. Og denne høyst effektfulle sammenstillingen av symboler er noe som går igjen gjennom hele filmen. Visuelt sett er den en fryd for øyet der den hopper fra stemningsfulle avstandsbilder av tåkelagte slott til hovedpersonens hallusinatoriske visjoner.

På sin vei fra start til slutt rekker filmen å være både thriller, satire, surrealistisk komedie og en moderne fabel. Resultatet er en høyst besynderlig og voldsomt fascinerende blanding av absurde situasjoner, tøylesløse pretensjoner, usedvanlig sitatvennlig dialog og oppsiktsvekkende medrivende actionsekvenser. Med andre ord en film som hadde vært skapt for betegnelsen 'kultfilm', dersom bare flere kjente til den.

AK

Billett kr 80
Medlemsbillett kr 40
Medlemsskap kr 100

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.