Film

FILM: SLACKER, RICHARD LINKLATER 1991

Slacker. Regi: Richard Linklater, USA, 1991. Manus: Richard Linklater. Foto: Lee Daniel. Medv: Richard Linklater, Rudy Basquez, Jean Caffeine, Jennifer Schaudies, Dan Kratochvil m.fl. Engelsk tale, svenske undertekster. 35mm, farger, 1 t 37 min.

SLACKER
La oss ta det først som sist: Richard Linklaters regidebut Slacker er ikke en en spesielt bra film. Men det er en film som det er veldig lett å like veldig, veldig godt. Slacker er som den perfekte sommerdagen: Knusktørr asfalt, ingen planer og en endeløs parade av kjente og ukjente weirdos som overøser deg med pussige fakta og populærkulturell trivia. Slacker er også tilsynelatende en film uten struktur; den bare dasser bedagelig avgårde fra én scene til den neste, og rekkefølgen synes iblant fullstendig vilkårlig.

Linklater er i dag best kjent for feelgoodklassikeren Dazed and Confused (1993) og de romantiske kosefilmene Før soloppgang (1995) og Før solnedgang (2004). Men han står også bak såvidt forskjellige filmer som Waking Life (2001), The School of Rock (2003), Fast Food Nation (2006) og Me and Orson Welles (2008). Felles for sistnevnte filmer er at det filmatiske håndverket er bunnsolid og kontrollert til minste detalj; på tross av sine røtter har Linklater på mange måter utviklet seg til selve innebegrepet på den moderne hollywoodregissøren. I så måte er det interessant å se hvor løs og digresjonsbasert hans første spillefilm er - for ikke å si hvor uforklarlig givende det er å se en film som i bunn og grunn kun handler om å følge en gruppe noen-og-tyve-år gamle slackere (idag hadde de hatt dyrere klær og blitt ropt "hipster!" etter på gata) mens de vandrer rundt i Austin uten verken mål eller mening.

Om slackerne i stor grad har forsvunnet som demografisk gruppe, har slacking som allmennkulturell aktivitet aldri vært større. I Internetteraen henfaller vi alle jevnlig til den samme tilfeldige og assosiasjonsbaserte sosialiseringen og informasjonstilegnelsen som Slacker er bygget på. Dermed fremstår Slacker i dag på tross av sin umiskjennelige tidskoloritt som en overraskende moderne film. Ikke at det har så mye å si - Slacker er på ingen måte en film man ser for å få et dypt innblikk i det moderne samfunnets mekanikk. Men dersom du noensinne har hatt lyst til å leve i en Pavement-låt, er dette det nærmeste du kommer en perfekt film.

AK

Billett kr 80
Medlemsbillett kr 40
Medlemsskap kr 100

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.