Film

FILM: DE UBESTIKKELIGE, BRIAN DE PALMA 1987

The Untouchables. Regi: Brian de Palma, USA, 1987. Manus: David Mamet. Foto: Stephen H. Burum. Musikk: Ennio Morricone. Medv: Kevin Costner, Sean Connery, Charles Martin Smith, Andy Garcia, Robert De Niro. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 2 t.

DE UBESTIKKELIGE
Blant utallige amerikanske gangster- og mafiafilmer utmerker Brian De Palmas Chicago-drama fra 1987 seg som en svært vellaget og underholdende film - ikke minst takket være et stjernelag av skuespillere. 

Finansdepartementets legendariske og myteomspunne spesialagent Eliot Ness blir sendt til Chicago, hvor alkoholforbudslovene på 1920-tallet skapte god grobunn for organisert kriminalitet. Chicago styres av den karismatiske erkegangsteren Al Capone, som kontrollerer byen og har de fleste offentlige tjenestemenn i lomma. Og nettopp på grunn av den omfattende korrupsjonen i politiet mislykkes Ness i første omgang. Møtet med den eldre politimannen Malone gir imidlertid Ness en ny giv, og sammen bygger de opp en liten gruppe "ubestikkelige", som utfordrer Capone med hans egne voldelige midler.

Som kjent endte historien i virkeligheten med at Al Capone ble dømt til 11 års fengsel for skatteunndragelser. Filmen bygger relativt trofast på de virkelige hendelsene i Chicago i årene 1929-31, selv om historien naturligvis er tilpasset Hollywoods krav om dramatisk struktur. 

Filmens kanskje mest minneverdige scene - den nervepirrende sekvensen der en barnevogn deiser nedover en lang steintrapp - er derimot et nikk til en annen filmtradisjon, nemlig den sovjetiske montasjefilmens største mesterverk, Sergei Eisensteins Panserkrysseren Potemkin (1925).

NFI/red.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.