Film

FILM: TROPICAL MALADY, A. WEERASETHAKUL 2004

Tropical Malady utforsker forholdet mellom to menn på en høyst særegen måte. Filmens første del omhandler en homofil soldat, Keng, som fascineres av en ganske så vanlig landsbygutt, Tong. Tong er nok mer interessert i selve soldatlivet enn i Kengs forsiktige og sjenerte tilnærmelser. Forholdet mellom de to utvikler seg nærmest i realtid; via små hverdagslige episoder og lange scener som aldri helt avsluttes blir Kens kjærlighet beskrevet som umulig. Så går filmen i svart før fortellingen om Keng og Tong igjen utspiller seg i form av en thailandsk myte om en jeger og en formskiftende sjamantiger. I myten er Keng jegeren og Tong den unnvikende, men også farlige tigeren. Bortsett fra en meget spesiell scene pågår denne jakten i stillhet, og etter hvert blir det uklart om det er jegeren som jakter - og om det i det hele tatt er en jakt.

Tropical Malady utfordrer de fleste filmatiske og narrative konvensjoner. De to fortellingene kan sees som kommentarer til hverandre, men også som én og samme fortelling fortalt realistisk i første del og metaforisk i andre. Det er begjæret som styrer Keng, og i den realistiske beskrivelsen av forholdet er tilnærmelsene høflige og romantiske, mens i andre del er slike menneskelige trekk erstattet av rene instinktive impulser.

Gunnar Bangsmoen/red.

Sud pralad. Regi: Apichatpong Weerasethakul, Thailand, 2004. Manus: Apichatpong Weerasethakul. Foto: Jarin Pengpanitch, Vichit Tanapanitch, Jean-Louis Vialard.. Medv: Banlop Lomnoi, Sakda Kaewbuadee, Huai Dessom, Sirivech Jareonchon, Udom Promma m.fl. . Thai tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 2 t.

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.