Film

FILM: MR. SMITH KOMMER TIL WASHINGTON, FRANK CAPRA 1939

Mr. Smith kommer til Washington er historien om en speiderleder som ad ymse omveier ender opp med å lære politikerne i Washington en viktig lekse om De Viktige Tingene I Livet. Plottet er på ingen måte troverdig, men så handler da heller ikke filmen om virkeligheten så mye som den handler om den amerikanske drømmen.

Mr. Smith kommer til Washington var ikke James Stewarts første hovedrolle, ei heller var det hans første hovedrolle for Capra. Men det er likevel denne filmen som må regnes som hans definitive gjennombrudd; blant annet ble han tildelt en Oscar-nominasjon for sitt portrett av den unge, naive og idealistiske mannen som ender opp som senator i Washington. I Capras idealiserte verden er det nettopp slike mennesker USA trenger; de som kommer inn som et frisk pust i et gjennomkorrumpert system og står for noe større en seg selv. Denne tankegangen finner vi idag igjen hos den republikanske Tea Party-bevegelsen, men da frontet av en aggressiv kunnskapsløshet og en rettferdig harme som gjør den vanskelig å svelge utenfor den amerikanske Midtvesten. Hos Capra flyter derimot alle ting så fantasisk godt sammen - musikk, skuespill, historie og regi - at man lar sine kyniske motforestillinger fare og rives med, ruset på store ord om frihet og demokrati.

AK

Mr. Smith Goes to Washington. Regi: Frank Capra, USA, 1939. Manus: Sidney Buchman og Lewis R. Foster. Foto: Joseph Walker. Musikk: Dimitri Tiomkin. Medv: James Stewart, Claude Rains, Jean Arthur, Thomas Mitchell, Edward Arnold m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, s/hv, 2 t 10 min.

BILLETT KR 80.
MEDLEMSBILLETT KR 40.
MEDLEMSSKAP KR. 100.

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.