Film

FILM: AMERICAN MADNESS, FRANK CAPRA 1932

American Madness er en film fra et depresjonstynget USA som har fått fornyet aktualitet i lys av de siste årenes finanskrise. Walter Huston spiller bankdirektøren Tom Dickson (en karakter basert på den virkelige direktøren for Bank of America), som må kjempe for bankens framtid når utro tjenere gjør sitt ypperste for å skvise ham ut og sikre kontroll over bankens midler. Først forsøker bankens styre å overtale Dickson til å fusjonere med en konkurrerende bank, men den standhaftige bankmannen står i mot. Kort tid etterpå blir banken utsatt for et ran, og gjerningsmennene stikker avgårde med $100 000 - på den tiden en ikke ubetydelig sum. Det bryter ut panikk blant bankens kunder, og alle vil ta ut sparepengene sine, noe som holder på å velte hele banken. Dickson mistenker den tidligere straffedømte Matt Brown, men denne har et alibi - nemlig Dicksons egen kone. Samtidig som han begynner å nøste opp i korrupsjonen rundt seg, opplever Dickson at livet er i ferd med å rase sammen på hjemmefronten. Dermed er det duket for en klassisk - og ikke så rent lite samfunnskritisk - Capra-fortelling, hvor regissøren med sedvanlig glød tar tak i moralsk forfall på både samfunnsmessig og personlig plan.

red.

American Madness. Regi: Frank Capra, USA, 1932. Manus: Robert Riskin. Foto: Joseph Walker. Musikk: Mischa Bakaleinikoff og Karl Hajos. Medv: Walter Huston, Pat O'Brien, Kay Johnson, Constance Cummings, Gavin Gordon m.fl. Engelsk tale, utekstet, 35mm, s/hv, 1t 15min.

Billett kr 80.
Medlemsbillett kr 40.
Medlemsskap kr 100.

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.