Film

FILM: OFFSIDE, JAFAR PANAHI 2005

Fotballen er rund og kampen varer i 90 minutter; et par av fotballens udiskutable sannheter. I Iran finnes et tillegg; kvinner har ikke lov å komme inn på stadion. Ingen nedskrevet lov, bare de høye herrers oppfatning av hva som er til det beste for kvinnene.

Offside utfordrer på humoristisk vis denne reguleringen. Seks kvinner bestemmer seg for å kle seg i mannsklær for å se VM-kvalifiseringskampen mellom Iran og Bahrain. Alle blir de stoppet og arrestert, og istedet for å få se kampen er de nødt til å få den fortalt av fangevokteren. De seks kvinnene lager rabalder over urettferdigheten de er utsatt for; de nekter å godta denne diskrimineringen. Vaktene på sin side sliter med å finne argumenter mot de rappkjeftede kvinnene, men i et samfunn styrt av menn har kvinnene uansett lite å stille opp med.

Offside bruker enkle filmatiske virkemidler, og alle skuespillerne er amatører. På den måten får filmen et dokumentarisk preg, som gir den ekstra slagkraft i sin kritikk av Irans styresett og behandling av kvinner, en kritikk som nok har vært medvirkende til at Panahi nå sitter fengslet. Filmen ble tildelt Sølvbjørnen under Berlin Filmfestival i 2005.

Red.

Billett kr. 80.
Medlemsbillett kr. 40.
Medlemsskap kr. 100


Offside. Regi: Jafar Panahi, Iran, 2005. Manus: Jafar Panahi. Foto: Mahmoud Kalari og Rami Agami. Musikk: Yuval Barazani og Korosh Bozorgpour . Medv: Sima Mobarakshai, Safar Samandar, Shayesteh Irani, Mohamad Kheirabadi, Aida Sadeghi, Golnaz Farmani, Mahnnaz Zabihi m.fl. Utleie: Arthaus. Persisk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 32 min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.