Film

FILM: LEOPARDEN, LUCHINO VISCONTI 1963

ET ROMANTISK OG MALERISK MESTERVERK

Il gattopardo. Regi: Luchino Visconti, Italia, 1963. Manus: Luchino Visconti, Suso Cecchi d'Amico, Pasquale Festa Campanile, Enrico Medioli og Massimo Franciosa, etter Giuseppe Tomasi di Lampedusa roman. Foto: Giuseppe Rotunno. Musikk: Nino Rota og Giuseppe Verdi. Medv: Burt Lancaster, Alain Delon, Claudia Cardinale m.fl. Utleie: Hollywood Classics, London. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 3 t 5 min.

LEOPARDEN

Leoparden er et praktfullt og romantisk epos basert på Guiseppe di Lampedusas berømte roman om det italienske aristokratiets resignasjon overfor det framvoksende borgerskapet. Handlingen er lagt til 1860-årene, omkring tiden da Garibaldi og hans rødskjorter invaderte Sicilia for å knuse det bourbonske monarkiet. En aldrende siciliansk fyrste kjemper for å holde tritt med tidens omveltninger. I et forsøk på å sikre sin status og livsstil, arrangerer han et giftermål mellom sin nevø Tancredi og Angela, datter av en nyrik kjøpmann.

Leopardens hovedtema, konflikten mellom personlige og sosiale interesser, er framstilt med en innsikt som bare er en marxistisk orientert aristokrat som Visconti forunt. Visconti var en av den italienske neorealismens fremste regissører. Da han med denne filmen ga seg kostymedramaet i vold, var det flere som rynket på nesen, men vant gullpalmen i Cannes. Særlig ballscenen mot slutten, hvor fyrsten mediterer over aristokratiets skjebne og lærer å akseptere den, hører til filmhistoriens største øyeblikk.

Det kostet nærmere 40 millioner kroner å lage filmen, og det var mye i 1963. Storslåtte kostymer og kulisser ble laget med pinefull historisk nøyaktighet. Visconti har gått møysommelig til verks for å gi sin romanfilmatisering et så autentisk som mulig preg og samtidig skape de velkjente "Viscontiske" billedkomposisjonene, fylt av poesi og bevegelse.
olep/red.

Billett kr. 80.
Medlemsbillett kr 40.
Medlemskap kr 100.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.