Film

FILM: EN REISE TIL MÅNEN, GEORGES MELIES 1902

DEN FØRSTE SCIENCE FICTION FILMEN

Le voyage dans la lune. Regi: Georges Méliès, Frankrike , 1902. Manus: Georges Méliès, løst basert på to historier av henholdsvis Jules Verne og H.G. Wells. Medv: Georges Méliès, Bluette Bernon, Victor André, Henri Delannoy m.fl. Utleie: NB. Stum, norske mellomtekster. Akkompagnert av Jørgen Larsson på piano. 35 mm, s/hv, 14 min.

REISEN TIL MÅNEN

Illusjonisten Georges Méliès er en av filmhistoriens store pionerer. Han begynte å lage film rett før århundreskiftet og produserte omlag 1200 titler frem til 1920-tallet, men bare vel 100 av disse er bevart. Méliès oppdaget tidlig trickfilmens muligheter, og hans bidrag til fantasi og eventyr på film kan ikke overvurderes. Han er blant annet kjent for Den gamle heksen og nettopp den deilig absurde rom-operaen Reise til månen. Filmen er en spektakulær parodi på Jules Vernes og spesielt H.G. Wells' måne-romaner, og er kanskje hans mest kjente film. Ifølge ham selv dog ikke den beste.

Vi treffer en gruppe vitenskapsmenn som bestemmer seg for å ta en tur til månen. De bygger et romskip formet som en kule som de skyter opp i rommet med en kanon. På månen treffer de noen insektlignende vesener som tar dem til fange. De klarer imidlertid å rømme, og kommer seg tilbake til romskipet og jorden.

Til tross for at Reisen til månen ble en enorm suksess over hele verden, gikk Méliès konkurs få år senere. Årsaken var at Thomas Edisons selskap i USA rett og slett stjal filmen. De hadde fått tak i en visningskopi som de massekopierte og lanserte til all verdens kinoer som sin egen.
olep/red.

Filmen vises sammen med Den sorte drøm.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.