Film

FILM: CRIMSON GOLD, JAFAR PANAHI 2003

Crimson Gold starter med et mislykkede juvelran, som ender med at raneren dreper juveleren før han tar selvmord. Historien fortelles så retrospektivt, og vi blir bedre kjent med pizzabudet Hussein, og det bakenforliggende til at en tilsynelatende hederlig mann ender opp med å utføre et væpnet ran. Hussein er en eks-soldat med bakgrunn fra krigen mellom Iran og Irak. Han sliter med ettervirkninger etter en krigsskade, og må jevnlig ta sprøyter for å dempe smertene. Opplevelsene han får i jobben som pizzabud hjelper heller ikke på humøret, der han daglig leverer pizza til Teherans rikeste strøk. De sosiale forsjellene mellom fattig og rik i dagens Iran kommer slik tydelig frem, noe som ikke var populært i hjemlandet. Filmen ble da også forbudt i Iran.

Panahi fikk også ved denne filmen hjelp av sin mentor og gode venn, Abbas Kiarostami, til å lage manus. Ideen til filmen fikk Kiarostami da han leste i avisen om et mislykket ran av en gullsmed. Jafar Panahi forteller: "Abbas Kiarostami fortalte meg om en historie han hadde lest i nyhetene om en tyv som ble innesperret av sikkerhetssystemet da han forsøkte rane en gullsmedbutikk. Han endte opp med å drepe eieren og siden seg selv. Jeg ble besatt av denne historien og spurte meg selv hva som kunne føre et menneske til å gjøre noe så ekstremt. Kiarostami skrev siden manuskriptet med det utgangspunktet at jeg skulle "åpne" denne historien i en film; Forsøke å finne/spore hendelsene som førte til tragedien." (sitat hentet fra FFS 2010)

olep

Talaye Sorgh. Regi: Jafar Panahi, Iran, 2003. Manus: Abbas Kiarostami. Foto: Hossain Jafarian. Musikk: Peyman Yazdanian. Medv: Hussein Emadeddin, Kamyar Sheissi, Azita Rayeji, Shahram Vaziri m.fl. Utleie: Folkets Bio, Sverige. Persisk tale, svenske undertekster. 35mm, farger, 1 t 37 min.

Billett kr. 80.
Medlemsbillett kr. 40.
Medlemsskap kr. 100.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.