Film

FILM: BLINDPASSASJER, STEIN ROGER BULL 1978

BIOLOGISK DRAMA I ROMMET

Blindpassasjer er noe så uvanlig som en norsk science fiction- filmatisering. Historien er skrevet av Jon Bing og Tor Åge Bringsværd, to svært produktive forfattere med en forkjærlighet for science fiction, eller fabelprosa som de selv ynder å kalle det. Blindpassasjer ble laget som en tv-serie i tre deler og ble veldig populær da den ble vist på NRK i 1978.

Serien handler om fem besetningsmedlemmer på romskipet Marco Polo, som er på vei tilbake til stasjon Nexus etter et oppdrag på planeten Rossum. På denne nylig oppdagede planeten har de gjort en rekke observasjoner av befolkningen og deres levemåte. Besetningsmedlemmene oppdager imidlertid snart at det må være en blindpassasjer blant dem, en såkalt biomat - en biologisk robot. Denne har drept en av mannskapet og tatt denne personens plass. En nervepirrende kamp begynner nå blant besetningen for å avsløre hvem av dem som er biomaten. De fem settes ytterligere under press da deres oppdragsgiver ser seg nødt til å sprenge Marco Polo dersom ikke biomaten elimineres innen de ankommer Nexus.

Scenografien i Blindpassasjer er imponerende og de høyteknologiske omgivelsene underbygger fremmedfølelsen i Bing og Bringsværds manus. Skuespillernes litt fjernsynsteater-aktige kroppsspråk og mange nærbilder av ansiktene fanger opp paranoiaen som brer seg blant besetningen. Musikken i Blindpassasjer er laget av Egil Monn-Iversen og er et elektronisk verk som absolutt øker intensiteten.

olep/red.

Blindpassasjer. Regi: Stein-Roger Bull, Norge, 1978. Manus: Jon Bing og Tor Åge Bringsværd. Foto: Rijk van Ravens. Musikk: Egil Monn-Iversen. Medv: Henny Moan, Marit Østbye, Trini Lund, Bjørn Floberg, Ola B. Johannessen og Ole-Jørgen Nilsen. Norsk tale, ingen undertekster. DVCam, farger, 3 deler, 1 t 50 min.

Billett kr 80:
Medlemsbillett kr 40.
Medlemskap k. 100.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.