Konsert

AVGARDE - BERGENS KONSERTSERIE FOR NY MUSIKK: TIME AFTER TIME

Avgarde er i sin tiende konsertsesong og fortsetter sitt "mission" med nysgjerrige blikk på musikken. Hva er et verk? Hva er "tid" i musikk? Hva er grensen mellom komposisjon og notasjon, og hvordan kan musikken fremføres? Lørdag 16. april blir det trollstemte gitarer, impro fra Myrtle og en urfremføring fra Arnt Håkon Ånesen. Og mye mere.

Våren 2011 byr AVGARDE på sin tiende konsertserie med ny musikk. Konsertene fortsetter med et nysgjerrig blikk på musikken, der det gjennom musikalske verk både blir drøftet hva et «verk» egentlig handler om og hvordan forskjellige konsertoppsett og fremførelsesformer påvirker det vi tradisjonelt oppfatter som en musikalsk komposisjon. Hvor går grensen mellom komposisjon og improvisasjon og hvor nøye bør notasjonen antyde spillemåten? Hvor langt bør et stykke være? Samtidig søker AVGARDE å gi publikum trivelige konsertkvelder som inviterer til en fokusert og tilegnet lytting der musikken gjør oss mottagelige for det skjøre, nyanserte og fangende ved øyeblikket: den tiden som vokser frem i musikken.

På konserten «Time after Time» den 16. april får publikum høre en rekke forskjellige verker der musikken søker å fange lytteren inn i en fokusert opplevelse av tid. Kan formen være samtidig både forfengelig og forgjengelig? Vi får blant annet høre urfremføringene til Arnt Håkon Ånesens Point og Just a minute (or three), please, og Myrtles nye, improvisative verker for stemme, fløyte og datamaskin. Myrtle improviserer innenfor strengt definerte strukturer eller utvikler forestillinger fra eksisterende komposisjoner.

Blant de mange verker som blir fremført denne kvelden, er det god grunn til å nevne Beat Furrers Voicelessness. The Snow Has No Voice som har en spennende kompositorisk struktur der en linje blir gjentatt med venstre hånd mens den høyre tilfører nye elementer - uten at man eksplisitt vil legge merke til dette. Hva gjør dette med tiden i musikken? Verket har en poetisk og nyskapende form som folder seg inn i seg selv og stadig skaper en ny mening.

PROGRAM FOR KVELDEN:

Arnt Håkon Ånesen: Point (5’) med Ricardo Odriozola, fiolin
. Norsk urfremføring.

Arnt Håkon Ånesen: Just a minute (or three), please (3’) med Knut Christian Jansson, klaver. Urfremføring

Eirik Moland: Rapid Eye Movements Movie (6’) med Knut Christian Jansson på klaver, Håkon Nilsen på klarinett og Ben Nation, cello.

Glenn Erik Haugland: 2. Sats (20’) med Knut Christian Jansson på klaver, Hilary Foster på fiolin og Ben Nation, cello

Samtale med komponistene Eirik Moland og Glenn Erik Haugland.

Myrtle (40’) med Alwynne Pritchard på stemme og datamaskin, Rowland Sutherland på fløyte og Thorolf Thuestad, datamaskin.

Beat furrer: Voicelessness. The snow has no voice. Med Knut Christian Janssin på flygel.
Et samarbeid med Ny Musikk.

Frevo gitarduo: Improvisasjon. Med Pål Granum og Andreas Karlsen.
Et samarbeid med Ny Musikk.


Slutt kl 22:00

Myrtle
Trio Myrtle er basert i Bergen og London, og består av Rowland Sutherland (fløyte), Alwynne Pritchard (stemme / datamaskin) og Thorolf Thuestad (datamaskin). De improviserer innenfor strengt definerte strukturer eller utvikler forestillinger fra eksisterende komposisjoner.  Myrtle holder et tett tak om kjente tekster og melodier samtidig som de skaper musikk som er svært original og personlig.   Deres forskjellige musikalske bakgrunner utnyttes i deres frie improvisasjon, og de arbeider jevnlig med andre gjestemusikere.

Knut Christian Jansson
Knut Christian Jansson (1976) har studert med Jiri Hlinka og Einar Henning Smebye, og avla hovedfagseksamen ved Griegakademiet i 2002. Foruten klaverstudier har han også kirkemusikkutdannelse fra Griegakademiet. Han har vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester på De Unges Konsert, har opptrådt på Troldhaugens sommerkonserter, og virker også som dirigent.

Ricardo Odriozola
Ricardo Odriozola har studert fiolin i Bilbao, Madrid, Rochester (USA) og København.  Han har samarbeidet med mange skandinaviske komponister, og har opptrådt som solist, kammermusiker orkesterleder og dirigent i mange land.  Siden 1987 har han vært fiolin- og kammermusikklærer ved Griegakademiet, hvor han også dirigerer Akademiets Kammerorkester og Sinfonietta (ensemble for samtidsmusikk). Ricardo Odriozola er også aktiv som komponist.

Konsertstart er kl. 19:00, dørene åpner kl. 18:30. Billettsalg ved inngangen.
Billetter kr. 100 / kr. 70 for BT-kort, studenter, medlemmer av Bergen Jazzforum og Ny Musikk.


Avgardes styre og programråd:
Morten Eide Pedersen (leder), Glenn Erik Haugland, Kate Elisabeth Augestad, Ricardo Odriozola, Craig Farr, Øyvind Aase og Trude Bruket. 

Avgardes produsent:
Rebecka Ahvenniemi
produsent@avgarde.no // +47 450 08 520.
Avgarde tilbyr et opplæringsprogram for produsenter. Ta kontakt for mer info. 

AVGARDE oppfordrer alle til å komme med innspill og forslag til konsertserien høsten 2011. Frist for innsending av forslag til høsten 2011 er 01.04.10 til produsent@avgarde.no.
 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.