Film

FILM: WOYZECK, REGI WERNER HERZOG 1979

KLAUS KINSKIS KUNSTNERISKE TESTAMENTE

Woyzeck. Regi: Werner Herzog, Vest-Tyskland, 1979. Manus: Werner Herzog, etter et skuespill av Georg Büchner. Foto: Jörg Schmidt-Reitwein. Musikk: Fiedelquartett Telc, Antonio Vivaldi, Benedetto Marcello. Medv: Klaus Kinski, Eva Mattes, Wolfgang Reichmann, Willy Semmelrogge m.fl. Tysk tale, norske undertekster. 35 mm, farger, 1 t 20 min.

Woyzeck
Woyzeck er først og fremst skuespilleren Klaus Kinskis film. Han viser seg i en rolletolkning få - om noen - andre skuespillere kan håpe å nærme seg. I sin kanskje mest intense rolletolkning, er Kinskis karakter som kuet garnisonssoldat, medisinsk forsøksdyr og sjalu elsker, en studie i innlevelse og ikke mindre enn et genialt stykke kunst. Kinski er ikke bare tittelfiguren Woyzeck, han er også filmen. Jens Bjørneboe sier i sin bok "Om teater" at "å se Kinski er ikke bare å se skuespillerkunst, det er å se Mennesket drevet til det aller ytterste, i total nød og total ensomhet".

Woyzeck er basert på et uferdig skuespill av samme tittel, skrevet av Georg Büchner i 1837. Herzog har vært svært tro mot forelegget i filmadapsjonen. Knapt en eneste dialoglinje er blitt forandret. Som for å understreke filmens skuespill-karakter, er stilen holdt nøytral, der de fleste scenene er filmet med statisk kamera. Dette er også med på å forsterke Kinskis suverene oppvisning i skuespill.

Som skuespillet, er filmen fragmentarisk i fremstillingen av soldaten Woyzeck. I løst sammenbundne enkeltscener fortelles en grim historie om en mann som gjør alt for sin kjære, bare for å finne ut at hun er utro mot ham. Med sedvanlig pessimisme tegner Herzog et bilde av menneskelig selvdestruksjon, der Woyzeck gjennom hele filmen synes å være dømt til fortapelse grunnet samfunnets struktur og ikke minst hans egne blinde tro på at hans gjerninger kan føre noe godt med seg.

olep

På grunn av kinoloven må man være medlem av Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kr. 90 og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
I billettsalget til Bergen filmklubbs forestillinger er også mulig å kjøpe et A-kort. A-kortet koster kr. 350 og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF. Med andre ord får man adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr. 40. Det er finnes for tiden ikke noen A-kort-ordning for Cinemateket USF.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.