Film

FILM: THE BLACK PIRATE, REGI ALBERT PARKER 1926. STUMFILM MED LIVE-AKKOMPAGNEMENT AV JØRGEN LARSSON PÅ PIANO

TIDENES MEST ATLETISKE SWASHBUCKLER PÅ FILM

The Black Pirate. Regi: Albert Parker, USA, 1926. Manus: Jack Cunningham, etter en historie av Douglas Fairbanks. Foto: Mortimer Wilson. Musikk: Akkompagneres på piano av Jørgen Larsson. Medv: Douglas Fairbanks, Billie Dove, Donald Crisp, Sam de Gasse, Anders Randolph, Tempe Pigott m.fl. Stum med engelske mellomtekster. 35 mm, farger, 1 t 28 min.

The Black Pirate
I dag er stumfilmstjerne for folk flest synonymt med Charlie Chaplin, og stumfilm er for mange ensbetydende med komedie. Det var imidlertid ikke komikerne som var 1920-tallets største filmstjerner. De kom fra den "seriøse" filmen, og het Rudolph
Valentino, Mary Pickford, Greta Garbo eller Gloria Swanson. Den aller største var en mann som var minst like atletisk som sin gode venn Charlie Chaplin - bare enda mer populær - nemlig Douglas Fairbanks.

Fairbanks var ikke bare skuespiller. Han var i praksis både manusforfatter og regissør for sine filmer. Grunnet de sterke fagforeningene i Hollywood på denne tiden måtte han pent gi fra seg noen av krediteringene selv om det var han som
gjorde jobben. I alle sine store filmer var det Fairbanks som sto for historien, stuntscenene og som instruerte regissøren i hvordan regissøren skulle regissere.

The Black Pirate åpner med at et skip blir plyndret og senket av pirater. De to eneste overlevende er en gammel mann og hans sønn som skylles i land på en øy. Faren dør imidlertid kort tid etter, og sønnen - Hertugen av Arnoldo, spilt av Fairbanks - sverger hevn over hans drapsmenn. I det han er ferdig med å begrave sin far kommer tilfeldigvis piratene som senket skipet til øya for å grave ned deler av utbyttet. Hertugen utgir seg for å være en eventyrer som gjerne vil bli med piratene. For å vise seg verdig utfordrer han kapteinen til en duell, en duell som ender med at kapteinen dør og at sønnen krever hans plass som den nye kapteinen. Etter ytterligere en manndomsprøve blir Hertugen av Arnoldo til Den sorte pirat, og han kan starte på oppgaven med å hevne sin far - som piratenes egen kaptein.

The Black Pirate kan vise til noen av filmhistoriens mest fantastiske og påkostede actionscener. Den er et produkt av Hollywoods gullalder hvor det i hvert fall ikke var mangel på penger. Dette gir utslag i spektakulære kampscener med flere
hundre skuespillere involvert eller scener med tusenvis av statister i enorme kulisser. Det mest spektakulære er likevel at filmen er i farger. Dette er den tredje filmen som ble skutt på Technicolors to-strips fargesystem, et system som
først ble utprøvd i 1922 med Toll of the Sea. Det gir riktignok et grønn-brunt skjær i fargespekteret - skikkelig technicolor kom først da de introduserte tre-strips farger noen år senere - men det er et imponerende skue likevel. Kopien vi viser er en nydelig restaurering fra British Film Institute - en kopi og en film som bare må oppleves i en kinosal!

olep

På grunn av kinoloven må man være medlem av Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kr. 90 og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
I billettsalget til Bergen filmklubbs forestillinger er også mulig å kjøpe et A-kort. A-kortet koster kr. 350 og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF. Med andre ord får man adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr. 40. Det er finnes for tiden ikke noen A-kort-ordning for Cinemateket USF.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.