Film

FILM: NOSFERATU - NATTENS VAMPYR, REGI WERNER HERZOG 1979

NOSFERATU MED BLÅTONER I KINNET

Nosferatu, Phantom der Nacht. Regi: Werner Herzog, Vest-Tyskland, 1979. Manus: Werner Herzog. Foto: Jörg Schmidt-Reitwein. Musikk: Popol Vuh, Florian Fricke og Richard Wagner. Medv: Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz, Jacques Dufhilo m.fl. Tysk tale, norske undertekster. 35 mm, fargar, 1 t 47 min.

Nosferatu - nattens vampyr
Werner Herzog har laga sin versjon av historia om Nosferatu med djup respekt for Murnau sin klassiske Dracula-versjon frå 1922 - den viktigaste tyske filmen nokon sinne, ifølge Herzog. Dialogen i filmen er halden på eit minimum, og enkelte scener er nærast identiske med originalen når det gjeld kameravinkel
og spelestil. Herzog er særs filmhistorisk interessert, på lik linje med fleire regissørar innan nyare tysk film, og den tyske stumfilmperioden har vore artistisk vegvisar i fleire av filmane hans.

Herzog var også tiltrekt av Nosferatu-historia grunna det bisarre og mellomalderske forholdet mellom mann og natur, der "levande" landskap og setting underbygde mangel på dialog. Likevel ser ein ulikskapar mellom Murnau sin Nosferatu og Herzog sin: Murnau skapte ein vampyr utan sjel; ein insektliknande skapning som glir rundt i rommet. Herzog fokuserer meir på ein vampyr i konflikt med seg sjølv; kjærleikssugen, human og trist. Heile filmen er filma gjennom eit blått filter, noko som gjev bileta eit livlaust preg. Med vekt på stumfilm-utsjånad er alle rørsler i rolig tempo og dialogen minimalistisk og monoton. Slik får vi god tid til å studera Klaus Kinski sin vampyr-sminke, som tok fem timar å legga på kvar dag, samt hans målmedvitne blikk mot det
kvinnelege offeret.

Herzog slapp laus 11.000 rotter i gatene for å få sluttscena i boks - rottene var kvite i utgangspunktet men han ville ha dei grå, så han fekk dei spraylakkerte.

red.

På grunn av kinoloven må man være medlem av Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kr. 90 og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
I billettsalget til Bergen filmklubbs forestillinger er også mulig å kjøpe et A-kort. A-kortet koster kr. 350 og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF. Med andre ord får man adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr. 40. Det er finnes for tiden ikke noen A-kort-ordning for Cinemateket USF.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.