Film

FILM: FITZCARRALDO, REGI WERNER HERZOG 1982

IKKE AKKURAT BJØRVIKA

Fitzcarraldo. Regi: Werner Herzog, Vest-Tyskland, 1982. Manus: Werner Herzog. Foto: Thomas Mauch. Musikk: Popol Vuh, Giuseppe Verdi m.fl. Medv: Klaus Kinski, Claudia Cardinale, Miguel Angel Fuentes, Paul Hittscher m.fl. Tysk tale, norske undertekster. 35 mm, farger, 2 t 37 min.

Fitzcarraldo
Sliten, skitten og med Klaus Kinskis karakteristiske ville øyne, ankommer Fitzcarraldo det strålende opplyste operahuset i Manaus etter en lang og slitsom båttur fra Amazonas-jungelens indre. Hans store drøm er å bygge en opera i Iquitos; en sivilisasjonens utpost i indre Peru, befolket av ville hedninger, fete gummi-kapitalister og en svart gris.

Herzogs beretning om jungelens Sisyfos er inspirert av Brian Sweeney Fitzgerald, en hatet irsk kolonist som på slutten av 1800-tallet erobret store urørte områder. Han kom seg blant annet frem ved å la en båt bli demontert og fraktet stykkevis fra et elveløp til et annet. Slik udramatisk forsiktighet ligger ikke for Herzog. Hans Fitzcarraldo må frakte en elvedamper i sin helhet over den høye åskammen som skiller den ene floden fra den andre.

Den dampende jungelen, hvor fuglene ifølge Herzog ikke synger men skriker i smerte, gir fra første stund en forvirrende opplevelse av storhet og vanvidd. Herzog har alltid vært en kompromissløs og egenrådig filmskaper som nekter å gjøre ting enkelt. Kanskje ble Herzog, lik Fitzcarraldo, til syvende og sist mer opptatt av å gjennomføre sitt vanvittige forsett enn å skulle lage et helstøpt
filmatisk verk. Akkurat som Carusos stemme stilner indianernes krigstrommer, forstummer selv den mest kritiske røst ved et av filmhistoriens mest storslagne syn: elvedamperen som oppslukes av jungelens tåketeppe.

olep

På grunn av kinoloven må man være medlem av Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kr. 90 og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
I billettsalget til Bergen filmklubbs forestillinger er også mulig å kjøpe et A-kort. A-kortet koster kr. 350 og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF. Med andre ord får man adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr. 40. Det er finnes for tiden ikke noen A-kort-ordning for Cinemateket USF.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.