Film

FILM: CARNE, REGI GASPAR NOE 1991

LIVET HOS SLAKTEREN

Carne. Regi: Gaspar Noé, Frankrike, 1991. Manus: Gaspar Noé. Foto: Dominique Colin. Medv: Philippe Nahon, Blandine Lenoir, Lucile Hadzihalilovic, Frankye Pain, Hélène Testud m.fl. Fransk tale, engelske undertekster. Digital kopi, farger, 39 min.

Carne
Vi møter en slakter som har eneansvar for sin tilbakestående datter. Hele hans verden består av å arbeide i slakterbutikken sin og ta seg av datteren. Selv om det høres ganske så hverdagslig ut, skaper Noé gjennom fargebruk, klipping og ikke minst lydsporet en ubehagelig stemning over det hele. Visuelt er det grovkornet og tåkete, og i et rød-brunt fargespekter. Det er abrupt klipping, skjeve utsnitt og brå kamerabevegelser. Musikken er elektronisk støy som kontrasteres av scener med fullstendig stillhet eller lav brumming. Dialogen er nesten fraværende, og det som sies er enten noen korte, ubesvarte ord fra far til datter, eller en voice-over som tilkjennegir slakterens indre tanker. Det er en fascinerende opplevelse, samtidig som filmen angriper alle dine sanser.

En dag når datteren er sammen med en lokal gutt i nabolaget - en av de få personene som bryr seg om henne - får hun sin første menstruasjon. Skremt løper hun hjem til faren med den blodige trusen i hånden. Gutten følger etter henne i et forsøk på å roe henne ned og fortelle at det ikke er farlig, men da faren ser dem misforstår han situasjonen. Han griper slakterøksa og stormer ut av butikken.

Slakteren i Carne er den samme karakteren som har hovedrollen i Alene mot alt. Alene mot alt fortsetter historien fra der slakteren slipper ut av fengsel etter å ha sonet for angrepet på gutten - således passer Carne perfekt
som forfilm for nettopp Alene mot alt.

olep

På grunn av kinoloven må man være medlem av Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kr. 90 og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
I billettsalget til Bergen filmklubbs forestillinger er også mulig å kjøpe et A-kort. A-kortet koster kr. 350 og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF. Med andre ord får man adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr. 40. Det er finnes for tiden ikke noen A-kort-ordning for Cinemateket USF.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.