Film

FILM: BROEN OVER KWAI, REGI DAVID LEAN 1957

The Bridge on the River Kwai. Regi: David Lean, Storbritannia, 1957. Manus: Pierre Boulle, etter sin egen roman. Foto: Jack Hildyard. Musikk: Malcom Arnold. Medv: William Holden, Alec Guinness, Jack Hawkins, Sessue Hayakawa m.fl. Engelsk og japansk tale, ingen eller engelske undertekster. Digital 4K, farger, 2 t 41 min.

Broen over Kwai
Man kan vanskelig undervurdere regissøren David Leans betydning for den britiske filmen. For å sette ting i relieff: Da Det britiske filminstituttet kåret de 100 beste britiske filmene gjennom tidene, hadde Lean to blant de fem beste, og fem blant de 50 beste. Broen over Kwai landet på 11. plass, og står ut som den beste
britiske krigsfilmen.

Broen over Kwai utspiller seg blant britiske krigsfanger i en japansk fengselsleir inne i Burmas jungel, hvor oberst Saito styrer med jernhånd. Han har fått i oppgave å organisere byggingen av en sentral jernbanelinje over Kwai-elven, med fangene som arbeidskraft. Dette viser seg å være vanskeligere enn beregnet, ettersom de militære fangenes oberst, Nicholson, nekter å samarbeide. Et kompromiss inngås, og de britiske fangene legger all sin ære i å få fiendens bro ferdig bygget. Krigsfangen Shears ser at de andre fangene begynner å miste grepet på krigen - nå er brobyggingen blitt et samarbeid mellom to fiender.

Som andre Lean-filmer har Broen over Kwai en stor rikdom i både tema, fortelleteknikk og karakterfremstilling. Dette er rett og slett filmfortelling på et plan som dagens filmer ikke beveger seg på. Historien skrider frem naturlig og tilforlatelig, men samtidig kraftfullt og sobert.

Sigurd Wik

På grunn av kinoloven må man være medlem av Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kr. 90 og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
I billettsalget til Bergen filmklubbs forestillinger er også mulig å kjøpe et A-kort. A-kortet koster kr. 350 og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF. Med andre ord får man adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr. 40. Det er finnes for tiden ikke noen A-kort-ordning for Cinemateket USF.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.