Film

FILM: AGUIRRE - GUDS VREDE, REGI WERNER HERZOG 1972

APOKALYPSE NÅ! 400 ÅR FØR

Aguirre, Der Zorn Gottes. Regi: Werner Herzog, Vest-Tyskland, 1972. Manus: Werner Herzog. Foto: Thomas Mauch. Musikk: Popol Vuh. Medv: Klaus Kinski, Helena Rojo, Del Negro, Ruy Guerra, Cecilia Rivera m.fl. Tysk tale, norske undertekster. 35 mm, farger, 1 t 34 min.

Aguirre - Guds vrede
Aguirre - Guds vrede er basert på historiske fakta. Werner Herzog kom over dagboken til den spanske munken Carvajal, som var med i conquistadoren Pizzaros følge til det indre av Amazonas rundt år 1560 på jakt etter den legendariske "gullbyen". Don Aguirre er nestkommanderende for et rekognoseringslag som drar videre inn i jungelen når resten av følget ikke lenger kan fortsette på grunn av matmangel og utmattelse. Etter en tid synes det umulig å fortsette gulljakten, og lederen vil gjøre retrett. Ved et brutalt mytteri overtar Aguirre ledelsen. En allerede ubegripelig vanskelig ferd fortsetter i regi av den ikke helt stabile Aguirre.

Åpningssekvensen i Aguirre - Guds vrede ble en gang beskrevet av en kritiker som en av de nydeligste noensinne. Conquistadorfølget tar seg frem langs Andesfjellene og ned i jungelens eventyrlige, dampende skjønnhetshelvete, utstyrt med blant annet blytunge kanoner. Allerede her føles undergangsstemningen som preger hele filmen.

Herzog beholder en distansert beskrivende kjølighet overfor personene som skildres i dette dødens reisefølge. Han tar heller parti med den opprinnelige, uberørte naturen, noe som utkrystalliseres mot slutten av filmen. Da blir undergangen fullstendig, og vi blir konfrontert med en orgie i fortapelse, nydelig beskrevet gjennom fotograf Thomas Mauchs bilder. Den personlige apokalypsen blir til slutt et faktum når en flokk med aper er blitt hærføreren Aguirres siste kompani i en virvelstrøm på Amazonas-floden.

olep

På grunn av kinoloven må man være medlem av Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kr. 90 og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
I billettsalget til Bergen filmklubbs forestillinger er også mulig å kjøpe et A-kort. A-kortet koster kr. 350 og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF. Med andre ord får man adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr. 40. Det er finnes for tiden ikke noen A-kort-ordning for Cinemateket USF.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.