Film

FILM: A SOMEWHAT GENTLE MAN, REGI HANS PETTER MOLAND 2010. NORWEGIAN FILM WITH ENGLISH SUBTITLES

HOW TO SETTLE AN ACCOUNT

En ganske snill mann. Regi: Hans Petter Moland, Norway, 2010. Manus: Kim Fupz Aakeson. Foto: Philip Øgaard. Musikk: Halfdan E.. Medv: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Gard B. Eidsvold, Bjørn Sundquist, Jannike Kruse Jåtog, Kjersti Holmen, Jorunn Kjellsby among others. Norwegian language, English subtitles. 35 mm, colour, 1 h 47 min.

A Somewhat Gentle Man
Ulrik is a somewhat gentle man. He has killed some people and crippled a few. But this sort of stuff is part of the job when working in the criminal world. Just like doing time in prison.

It's difficult to age with dignity - even for criminals. Ulrik has served a 12-year sentence for murder. Now he's out. He's in his 50´s. With no future, a family that doesn't want anything to do with him, no place to live and no job. Fortunately his old crew wants to help him. His gangster boss gets him an apartment and a job as a mechanic. The crew give him a potted plant. He is given a new start. Everyone wants to help him. Women come his way. But there's an old score that has to be settled. The man who squealed and sent him to jail has been found.

A film graduate from USA's Emerson College, Norwegian director Hans Petter Moland was awarded prizes for his commercials at all major festivals, including Cannes, before he made his feature debut in 1993 with The Last Lieutenant. He has made four more features before A Somewhat Gentle Man, which was chosen for the competition in the Berlin Film Festival in 2010. The film has been presented in more than twenty international festivals since then and won five prices.

NFI/red.

På grunn av kinoloven må man være medlem av Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kr. 90 og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
I billettsalget til Bergen filmklubbs forestillinger er også mulig å kjøpe et A-kort. A-kortet koster kr. 350 og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF. Med andre ord får man adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr. 40. Det er finnes for tiden ikke noen A-kort-ordning for Cinemateket USF.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.