Film

FILM: NORTH BY NORTHWEST, REGI ALFRED HITCHCOCK 1959

North by Northwest [Med hjertet i halsen]. Regi: Alfred Hitchcock, USA, 1959. Manus: Ernest Lehman. Foto: Robert Burks. Musikk: Bernard Herrmann. Medv: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. Dcp, farger, 2 t 16 min.

North by Northwest
Reklamemannen Roger O. Thornhill lever et behagelig liv som respektert fagmann og rutinert kvinnebedårer på Manhattan. Så trekkes plutselig teppet ut under ham og han faller hodestups ned i en salig røre av identitetsforvirring, forfølgelse og omfattende, tilsynelatende absurde sammensvergelser. Av uante
grunner blir Thornhill forvekslet med en hemmelig agent og deretter jaget gjennom USA av både fiendtlige spioner og føderale myndigheter. Den eneste han har å forholde seg til er en mystisk og blendende vakker kvinne som han ikke føler seg trygg på.

North by Northwest hopper fra den ene minneverdige sekvensen til den neste i et heseblesende tempo, hvorav den mest berømte utvilsomt er Cary Grants kamp med et innpåslitent propellfly. I løpet av sine to timer og seksten minutter
rekker filmen en tur innom alle Hitchcocks yndlingstemaer. Den formelig renner over av upålitelige kvinnfolk, falske identiteter og mystiske, skjulte nettverk. På tross av sine arketypiske personskildringer og utpreget håndverksmessige
tilnærming til det å skape spenning, maktet Hitchcock gang på gang å lage filmer som satte nye standarder for spenningsfilmen. I dette tilfellet er det i stor grad regissørens tørre britiske humor, som han på forbilledlig vis greide å frakte nærmest uskadet over atlanteren, som løfter filmen opp på klassikernivå. Legg til Cary Grant, James Mason og Martin Landau i toppform og du har en film som tåler hvor mange gjensyn som helst.

Aksel Kielland/red.

På grunn av kinoloven må man være medlem av Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kr. 90 og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
I billettsalget til Bergen filmklubbs forestillinger er også mulig å kjøpe et A-kort. A-kortet koster kr. 350 og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF. Med andre ord får man adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr. 40. Det er finnes for tiden ikke noen A-kort-ordning for Cinemateket USF.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.