Film

FILM: MIN BESTE FIENDE, REGI WERNER HERZOG 1999

WERNER FÅR KLAUS

Mein Liebster Fiend - Klaus Kinski. Regi: Werner Herzog, Tyskland/Storbritannia/Finland/USA, 1999. . Foto: Peter Zeitlinger. Medv: Werner Herzog, Klaus Kinski, Claudia Cardinale, Justo Gonzáles m.fl. Tysk, engelsk og spansk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 38 min.

Min beste fiende
Klaus Kinski døde 23. november 1991, 65 år gammel. Åtte år senere sydde Werner Herzog sammen en dokumentarfilm om forholdet til landsmannen Kinski, sin medsammensvorne gjennom en årrekke. Filmen er først og fremst Herzogs hyllest til sin nære og kjære venn. Samarbeidet mellom regissør og skuespiller var imidlertid langt fra problemfritt. Det skulle i grunnen bare mangle. Når to eksentriske og ekstremt individualistiske personligheter podes, med enorme ego og attpåtil et anarkistisk grunnsyn, skal det godt gjøres å unngå gnisninger. I dette tilfellet resulterte det i et av filmhistoriens mest selvdestruktive samarbeidsklima med skarpe motsetninger og tidvis voldelige utfall. Min beste fiende viser dette klart og tydelig.

Dokumentaren tar for seg hendelser fra stort sett hele perioden Herzog hadde kontakt med den eksentriske Kinski. Det hele startet da familien til Herzog flyttet inn i Kinskis leilighet. Det ble nødvendigvis en skjellsettende opplevelse for den 18 år yngre Werner, den gang bare 13 år gammel. Etter adskillelsen gikk det mange år før de to møttes igjen, og Herzog bestemte seg for å bruke ham i en av sine filmer.

Min beste fiende inneholder flere eksempler på Kinskis velkjente "galskap" - episoder der skuespilleren tipper helt over og lager et spetakkel uten like. Det hele kommenteres av den sindige og avbalanserte Herzog, på hans umiskjennelige engelsk med meget tysk aksent, noe som godt illustrerer forskjellene ved de to kunstnerpersonlighetene. Det er noe som heter "opposites attracts". Sjelden har vel det vært mer beskrivende enn i nettopp dette forholdet.

Bergen filmklubb/red.

På grunn av kinoloven må man være medlem av Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kr. 90 og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
I billettsalget til Bergen filmklubbs forestillinger er også mulig å kjøpe et A-kort. A-kortet koster kr. 350 og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF. Med andre ord får man adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr. 40. Det er finnes for tiden ikke noen A-kort-ordning for Cinemateket USF.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.