Film

FILM: MED GRIMM OG GRU (MA-MA ROCK'N ROLL WOLF

MOM IS HOME - IGJEN

Ma-ma [Rock'n Roll Wolf]. Regi: Elisabeta Bostan, Frankrike/Romania/Sovjetunionen, 1976. Manus: Vasilica Istrate. Foto: Ion Marinescu og Konstantin Petrichenko.. Musikk: Gérard Bourgeois.. Medv: Ljudmila Gursjenko, Mikhail Boyarskij, Vera Ivleva, Oleg Popov, Violeta Andrej m.fl.. Rumensk/russisk/engelsk tale, norske undertekster. Mac konvertert fra Beta Sp, farger, 1 t 23 min.

Med grimm øog gru
Har du vært barn en gang? Om svaret er ja, og tilstanden inntraff i et norsk hjem med fjernsyn på 1980- eller 1990-tallet er sjansen stor for at du har et forhold til Med grimm og gru. Navnet ringer neppe noen bjelle, men nevner vi ballettdansere utkledd som ulver og den etterhvert folkekjære melodien "Mom is home" vil nok flere og flere smile og nikke gjenkjennende.

Musikalen skriver seg tilbake til 1976, og skuespillerne er innhentet blant annet fra den russiske isballetten og Bolsjoj-balletten i Moskva. Musikalen har klangbunn hos
de fleste som var gamle nok til å se den da filmen fikk kultstatus etter den gikk på NRK for første gang i 1983 eller ved reprisene i 1984 og 1994. Eventyret om de syv
geitekillingene, som filmen bygger på, er nedskrevet av de tyske brødrene Grimm på 1800-tallet.

Den mest kjente av sangene i filmen er utvilsomt "Mom is home". Geitemor har avtalt å synge sangen når hun kommer hjem til killingene sine, slik at de vet når de skal åpne døren. Det de imidlertid ikke har regnet med er en usedvanlig slu
ulv, som overtaler en hane til å lære ham å synge med en så lys stemme at han kan narre de naive små geitekillingene til å åpne døren. Som i eventyr flest viser det seg imidlertid at det er den slemme ulven som trekker det korteste strået til
slutt.

Filmens gjennomslagskraft skyldes trolig i stor grad at folk forbinder den med barndommen, men den har unektelig egne kvaliteter som gjør den vel verdt et besøk. Man skal ikke undervurdere smaken man utviklet som barn, og den geniale
ideen å gjøre eventyret om til noe så uvant som en rockeopera er med på å gjøre Med grimm og gru til en ganske mye mer interessant opplevelse enn mange av dagens noe flate barne-tv-produksjoner.

Regissør Elisabeta Bostan lagde filmer helt fra midten av 1950-tallet og frem til 1991, uten at særlig mye av det hun har laget dukket opp på vesteuropeiske tv-skjermer. Foruten Med grimm og gru er hun trolig mest kjent for sin Campioana (1990), en film om en rumensk turner, som ikke slo helt an utenfor hjemlandet. Hennes overraskelse var derfor trolig stor da det i 2003 tikket inn en faks fra Bergen filmklubbs bookingansvarlige med bønn om å få låne en kopi. Det var da gått nesten ti år siden sist NRK hadde vist filmen. Overraskelsen må ha gått over i begeistring, ettersom de fikk en kopi til odel og eie. Etter det har imidlertid NRK
også skjønt filmens kultstatus og vist den en rekke ganger igjen, men for de blant dere som simpelthen ikke kan få nok av filmen inviterer vi til å se den enda en gang på et mye større lerret!

Bfk/red.

På grunn av kinoloven må man være medlem av Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kr. 90 og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
I billettsalget til Bergen filmklubbs forestillinger er også mulig å kjøpe et A-kort. A-kortet koster kr. 350 og gir fri adgang til alle Bergen filmklubbs visninger for et semester. A-kortet gjelder også som vanlig medlemsskap for Cinemateket USF. Med andre ord får man adgang til visningene på Cinemateket mot å betale kr. 40. Det er finnes for tiden ikke noen A-kort-ordning for Cinemateket USF.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.