Film

FILM: TYVEN I BAGDAD, 1940

"Tusen og en natt" har vært en uuttømmelig kilde til inspirasjon for filmregissører verden over. Hollywood ble selvfølgelig ganske tidlig fristet til å filmatisere disse storslagne eventyrene. En av de største suksessene i Hollywoods stumfilmperiode var Douglas Fairbanks' versjon av Tyven i Bagdad fra 1924. Alexander Korda, den viktigste engelske produsentene på slutten av 1930-tallet, bestemte seg for å lage en remake av denne filmen for å bevise at England kunne lage storslagne, påkostede filmer slik som i Hollywood.

Filmen handler om Kong Ahmad som blir styrtet fra tronen av sin rådmann Jaffar. Ahmad kastes i fengsel, men klarer å rømme med hjelp fra den lille tyven Abu. Ahmad forelsker seg i sultanens vakre datter, men hun er allerede lovet til Jaffar. Under et av sine hemmelige besøk til prinsessen blir Ahmad og Abu fanget av Jaffar. Jaffar gjør Ahmad blind og forvandler Abu til en hund. Dette er bare begynnelsen på denne fantastiske historien, der Ahmad og Abu kjemper mot alle odds for rettferdighetens seier. Ved hjelp av magi, flyvende tepper, og ikke minst ånden i flasken, klarer de å beseire den onde Jaffar.

Korda benyttet seg av flere av Englands mest lovende regissører. Innspillingen forløp imidlertid langt fra knirkefritt. "Kreative uenigheter" mellom Korda og regissørene, og ikke minst begynnelsen av den andre verdenskrig, gjorde produksjonsforholdene meget vanskelige. Produksjonen ble til slutt flyttet til Hollywood, der filmen ble avsluttet under oppsyn av Korda-brødrene. Imidlertid var det Michael Powell som var hovedansvarlig for den delen av produksjonen som foregikk i England.

red./olep

The Thief of Bagdad. Regi: Michael Powell, Ludwig Berger, Tim Whelan, Zoltan Korda og Alexander Korda, Storbritannia, 1940. Manus: Lajos Biro og Miles Malleson. Foto: George Perrival. Musikk: Miklos Rozsa. Medv: Conrad Veidt, Sabu, John Justin, June Duprez, Rex Ingram m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 1 t 46 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.