Film

FILM: TOUKI BOUKI, REGI D.D. MAMBETY 1973

Her i Norge er ikke afrikansk film vanlig kost, hverken på kino eller på TV. Det er derfor hyggelig å kunne vise Touki Bouki, signert Djibril Diop Mambéty som gjorde seg bemerket med et knippe originale og eksperimentelle filmer på 1970- og 1980-tallet.

Touki Bouki er historien om to senegalesiske ungdommer, gutten Mory og jenta Anta. Sterkt påvirket av vestlig kultur, moderne i tankegangen og mistilpass i hjemlandet, ønsker de seg bort fra "det kjedelige Afrika" og til Europa. Veien dit går via Gibraltar-stredet, der hundrevis av mennesker dør hver uke i forsøket på å ta seg over det lille stykket hav - noe som også er tilfelle den dag i dag. Filmen ble enorm suksess i hjemlandet da den hadde premiere, men kom seg ikke videre ut i verden før Martin Scorsese for et par år siden fikk se filmen fra en kopi sønnen til Mambety hadde tatt med seg til Paris.

Mye av filmens handling bygger på Mambetys egne erfaringer, og når det hele er krydret med tidsriktig, funky, afrikansk musikk blir det hele både en eksotisk, fascinerende og anderledes filmopplevelse.

Filmen er restaurert ved Cineteca di Bologna/LÂ'Immagine Ritrovata Laboratory.

CiO/red./olep

Touki Bouki. Regi: Djibril Diop Mambéty, Senegal, 1973. Manus: Djibril Diop Mambéty. Foto: Pap Samba Sow. Musikk: Joséphine Baker, Mado Robin og Aminata Fall. Medv: Magaye Niang, Mareme Niang, Aminata Fall, Ousseynou Diop m.fl. Wolofsk tale, engelske undertekster. Digibeta, farger, 1 t 28 min.


 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.