Film

FILM: THE SPY IN BLACK, REGI MICHAEL POWELL 1939

The Spy in Black er Michael Powell og Emeric Pressburgers første film sammen. Det var den ungarskfødte produsenten Alexander Korda som spleiset de to, og det skulle vise seg å være en kloning som fungerte godt.

The Spy in Black er basert på Joseph Storer Cloustons roman om den tyske ubåtkapteinen Hardt som under første verdenskrig blir ilandsatt på en av orkenøyene for å treffe en lokal agent som virker som engelsklærerinne på øyen. Han finner den unge, vakre skolelærerinnen, og blendes av hennes skjønnhet. Hun har imidlertid andre saker på agendaen enn Hardt er klar over.

Den tyske skuespilleren Conrad Veidt, kjent blant annet som søvngjengeren i Dr. Caligari kabinett (1919) og morsk tysk offiser i Casablanca (1941), gjør en glimrende innsats i rollen som Kaptein Hardt. Powell & Pressburger fremstiller den tyske kapteinen i et realtivt sympatisk lys - da spesielt i filmens begynnelse, noe som selvfølgelig ble et problem for filmen siden den fikk premiere i august 1939, få uker før Tyskland startet en ny verdenskrig. Til å være en typisk B-film hva angår budsjett og tilgjengelig ressurser, står den seg overraskende godt den dag i dag, mye takket være den mørke, mytiske stemningen som skapes gjennom de fortettende fotograferingen og et godt bearbeidet manus.

olep

The Spy in Black. Regi: Michael Powell, Storbritannia, 1939. Manus: Emeric Pressburger, etter en roman av Joseph Storer Clouston. Foto: Bernard Browne. Musikk: Miklos Rozsa. Medv: Conrad Veidt, Valerie Hobson, Helen Haye, June Duprez, Marius Goring m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 1 t 22 min.Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.