Film

FILM: PEEPING TOM, REGI MICHAEL POWELL/1960

Mark Lewis er en ung mann som drømmer om å bli regissør. Da han var liten ble han brukt som forsøkskanin av faren, som var vitenskapsmann. Han gjennomførte blant annet et eksperiment for å undersøke fryktens innvirkning på nervesystemet - alt ble filmet. Mark viderefører farens prosjekt, men på sin egen spesielle måte. Kameraet hans hadde vært en James Bond verdig, det har nemlig både speil og kniv skjult i stativet. Slik kan han filme sine ofres frykt mens de ser seg selv bli spiddet.

Filmen er spilt inn i Powells barndomshjem. Han har selv en liten rolle og det er hans sønn, Colombia, som spiller Mark som liten gutt. Dette er en intrikat film, hvor det veksles mellom farger og svart/hvitt, 35mm og 16mm og film i filmen. Publikums perspektiv er identisk med morderens - vi ser det han ser gjennom kameraet sitt. Filmen leker også dermed med våre kikkerinstinkter.

Peeping Tom ble kalt en skam for britisk filmkunst og trukket fra kinoene etter bare noen dager. Den var for sterk for samtidens publikum og gjorde Powell til en fredløs i filmsamfunnet. Filmen ble totalforbudt både i Norge og Sverige. Peeping Tom kom på kino nesten samtidig med Hitchcocks Psycho, en film som umiddelbart ble hyllet som et mesterverk og som ble en stor kassasuksess. Peeping Tom derimot var borte fra kinoene i nesten 20 år før Martin Scorsese trakk den frem i lyset igjen. Filmen har blitt en kultklassiker som fremdeles virker forstyrrende, selv på et så blasert publikum som dagens.

olep

Peeping Tom. Regi: Michael Powell, Storbritannia, 1960. Manus: Leo Marks. Foto: Otto Heller. Musikk: Brian Easdale. Medv: Carl Boehm, Moira Shearer, Anna Massey, Esmond Knight m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, s/hv og farger, 1 t 49 min.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.